Helders Historische Reddingboten Collectief: Herdenkingen van de gevallenen

16 okt 2020
180 keer
Helders Historische Reddingboten Collectief: Herdenkingen van de gevallenen
Den Helder
Hele dag


De historische reddingboten ‘Dorus Rijkers’ en ‘De Zeemanspot’ vormen samen het Helders Historische Reddingboten Collectief. Tot 2017 maakte hier ook de motorreddingboot ‘Javazee’ deel uit van. Op 16 oktober 2020 organiseert het collectief een herdenking ter nagedachtenis aan de gesneuvelden en opvarenden van de reddingsboten.

Naast de primaire doelstelling van de Stichtingen waarin de boten zijn ondergebracht, te weten de instandhouding van de vaartuigen, is het uitdragen van de ‘verhalen’ bij de boten onder jongeren minstens zo belangrijk. Voor de ‘Dorus Rijkers’ is het verhaal dat deze legendarische reddingboot (en de eveneens legendarische schipper Coen Bot) op 14 mei 1940 de gewonden van Hr. Ms. Johan Mauritsvan Nassau in veiligheid heeft gebracht, nadat de kanonneerboot door Duitse bommenwerpers bij Callantsoog tot zinken werd gebracht. 17 opvarenden sneuvelden bij deze aanval. Het Collectief heeft het voornemen, om dit deel van WOII de aandacht te geven, die het verdient.
 
Herinneringsplaquette
Op 16 oktober* vinden er herdenkingen plaats met De Zeemanspot en Dorus Rijkers bij de Marineclub in Den Helder. Ook wordt dan, ter herinnering aan de redding en ter nagedachtenis van de 17 gesneuvelde opvarenden van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau, in één van de verblijven van de reddingboot 'Dorus Rijkers' een plaquette aangebracht en onthuld. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Rob Kramer zal hierbij aanwezig zijn.

Klik hier voor meer informatie over het (voorlopige) programma

*de oorspronkelijke datum was 14 mei maar vanwege de COVID-19 maatregelen is de herdenking verzet naar 16 oktober

Aanvullende informatie

  • Organisator: Overigen

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04