Johan de Witt Conferentie Rotterdam

05 sept 2019
734 keer
Johan de Witt Conferentie Rotterdam
KPN HQ, Rotterdam -
Tijd 12.00 - 18.00 uurOmgang met Chinese belangen bepaald geen kinderspel

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. Grote schepen met containers uit China, meren regelmatig af in de Rotterdamse haven. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen nationale belangen.

De Johan de Witt Conferentie organiseert tijdens haar tiende editie een ‘Serious Game’, waarbij de spanning tussen handelspartner China enerzijds en de expansiedrift van China op zee centraal staat.

Ondanks de door het Hof van Arbitrage afgewezen claim op de Zuid-Chinese zee, gaat China door met het militariseren hiervan. China’s handelsbelangen zijn daarbij leidend: zowel over land als over zee strekken de tentakels van China inmiddels tot ver in Europa. Chinese bedrijven hebben zelfs al Zeebrugge en een deel van de haven van Piraeus overgenomen.

Ook de goederenstromen tussen China en Nederland nemen toe. Daarnaast verkent China agressief de doorvaart via de Noordelijke IJszee, wat voor Nederland para-doxaal genoeg zowel meer handel als mogelijke conflicten oplevert. In de Indische Oceaan heeft China inmiddels een indrukwekkende gordel van (militaire) steunpunten opgebouwd. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Nederland en de Koninklijke Marine in het bijzonder?

Serious Game
De jubileumeditie van de Johan de Witt Conferentie wordt georganiseerd in een scenario based policy discussion. Een groep studenten van de Haagse Hogeschool, ondersteund door jongeren uit het Gouden Ecosysteem (samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en industrie), bereidt een realistische game met meerdere scenario’s voor. Elk scenario wordt ingeleid door een keynote spreker en vervolgens live op het podium wordt gespeeld, onder leiding van een ervaren moderator. De spelers, twee teams van vooraanstaande voormalig-marineofficieren en hoge ambtenaren, worden daarbij ondersteund met beelden van incidenten en nieuwsfeiten.

Het publiek krijgt een interactieve rol: voor elke beslissing in het spel wordt de zaal geraadpleegd. Elke beslissing leidt daarbij tot een of meer consequenties die gevol-gen kunnen hebben voor noodzakelijke capaciteiten, maar ook voor de operationele inzet. De consequenties leiden tot aanbevelingen die in een paneldiscussie worden voorgelegd aan experts en Kamerleden, die in de gemodereerde policy discussion vervolgens de consequenties voor de Koninklijke marine bespreken.

Klinkende namen
De twee teams zullen, onder leiding van Liesbeth Staats (voormalig presentator van onder andere EenVandaag), het ‘Serious Game’ doorlopen. Deelnemers aan deze teams bevatten nu al klinkende namen zoals vice-admiraal Ben Bekkering, tot voor kort Nederlands hoogste permanente militaire vertegenwoordiger bij de NAVO, politiek filosoof en strateeg Ties Dams en Heineken topbestuurder René Hooft Graafland. Hun deskundigheid wordt gecomplementeerd door onder andere senior onderzoeker partner Frans Paul van der Putten van Clingendael en KTZ BD Jeroen Franken, die enkele jaren militair attache in China was.

Deze jubileumeditie wordt een mengeling van Netflix meets Nieuwsuur – dit is een editie die u niet mag missen!

Programma, laatste info en inschrijven: www.johandewittconferentie.nl

Aanvullende informatie

  • Organisator: Overigen

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04