Digitale Johan de Witt Conferentie 2020

03 sept 2020
575 keer
Digitale Johan de Witt Conferentie 2020


De Johan de Wittconferentie zal dit jaar geheel digitaal zijn via de website door middel van een podcast. De podcast wordt op 3 september verspreid via onze online- en sociale mediakanalen, de dag dat normaal de conferentie zou worden gehouden.

In het teken van COVID-19
Zoals ieder jaar snijden we actuele onderwerpen aan. In plaats van de kinetische dreiging, waar we ons decennialang op hebben voorbereid, heeft een kwaadaardig longvirus nu de hele wereld platgelegd. Dit was een scenario waar wel voor werd gewaarschuwd, maar waar niemand echt rekening mee heeft gehouden. Hoewel het virus en de Koninklijke Marine schijnbaar niks met elkaar hebben te maken, zijn de effecten ervan toch groot. Die effecten uiten zich in de volgende drie hoofdthema’s:

• Iran bedreigt de Verenigde Staten in de Perzische Golf, China stuurt eskaders naar de Golf van Aden, de Russen provoceren het Verenigd Koninkrijk aan de lopende band. Er varen meer onderzeeboten op zee, dan aan het einde van de Koude Oorlog. Zijn we voorbereid op het conflict dat hieruit voort kan komen? Hoe ziet zo’n scenario eruit?
• Naast COVID hebben we ook nog te maken met een Brexit. Dit dreigt door het virus naar de achtergrond gedreven te worden. Wanneer dit leidt tot een no-deal Brexit, wat betekent dit dan voor de economische belangen op de Noordzee? Hoe werken Europese landen op defensiegebied samen na de Brexit? Is Frankrijk het nieuwe Groot-Brittannië om mee samen te werken, of blijven we onze bondgenoot ook na de Brexit trouw?
• Defensie is in grote mate afhankelijk van de industrie, voor wat betreft kennis, innovatie en strategisch handelingsvermogen. Het virus drijft ieder land terug naar staatsteun voor die eigen industrie, wat op zich goed kan zijn. Maar hoe behouden we de ruimte om daarnaast ook internationaal samen te blijven innoveren? Is dat nog mogelijk in het ongelijke speelveld dat nu ontstaat? Hoe beïnvloedt dit ongelijke Europese speelveld de operaties van CZSK?

Specialisten aan tafel
Op ieder onderwerp hebben we een specialist aan tafel uitgenodigd, die zijn visie op het onderwerp geeft. Gespreksleider en presentatrice Tamara Markus neemt de specialisten hierbij mee in het verhaal. Vice-Admiraal Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten, treed op als gastheer voor deze discussie en zal vanuit zijn lange marine-carrière, op elk van de onderwerpen, zijn licht laten schijnen. Als specialisten zitten dit keer aan tafel:

• Ed Kronenburg, voormalig topdiplomaat
• Rem Korteweg, Brexit specialist van Instituut Clingendael
• Han ten Broeke, voormalig VVD-politicus en verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies

De Podcast wordt op donderdag 27 augustus opgenomen in het ‘Paleis’, op uitnodiging van de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer. We motiveren op voorhand een digitale discussie en moedigen inbreng van derden aan. Deze inbreng publiceren we op onze website www.johandewittconferentie.nl en vormt tevens input voor de discussie tijdens de podcastopnames (mits voor 27 augustus aangeleverd).

Aanvullende informatie

  • Organisator: Overigen

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04