Marineblad

Het Marineblad: al ruim 130 jaar het vakblad
voor marineofficieren en professionals in de maritieme sector!Leden van de KVMO ontvangen het Marineblad gratis. Bent u geen lid, maar wel geïnteresseerd in interviews, columns, opiniestukken en historische bijdragen en achtergrondartikelen over actuele ontwikkelingen bij Defensie/Koninklijke Marine? Word abonnee en ontvang 8 keer per jaar het Marineblad.Laatste nummer Marineblad

 • Marineblad nr. 3 - 2024
  Marineblad nr. 3 - 2024 De nieuwste editie van het Marineblad staat vanaf vandaag online. Hieronder volgt een greep uit de inhoud. Het nummer, alsook de losse artikelen, kunnen in PDF gedownload worden. 

  De problematiek rondom de Straat van Taiwan is een kluwen van verschillende onderwerpen. Universitair hoofddocent Militair Recht KTZ Martin Fink duikt in deze problematiek terwijl Zr.Ms. Tromp richting de Zuid-Chinese Zee voert.

  Anselm van der Peet (NIMH) staat in deze editie stil bij 75 jaar sinds de oprichting van de NAVO en analyseert daarbij de achtergronden van de eerste gezamenlijke maritieme strategie, waar ook de Koninklijke Marine een aanzienlijke rol beoogde.

  Graddy Boven belicht de bouw van een trots schip, namelijk het vlaggenschip van Maarten Tromp: de Aemilia. Een korte beschouwing van de constructie en levensloop. 

  In zijn gastcolumn beschouwt Jörg Noll de opkruipende discussie over de Nederlandse opkomstplicht. Is het CDA-pamflet 'Bouwen aan een weerbare Samenleving' een proefballonetje, of een realiseerbaar plan voor de verdediging van Nederland?

  De Stichting Notaris Eduard S. Lansberg studiefonds voorziet kinderen van (oud-)marineofficieren van financiële ondersteuning. De door het fonds verstrekte renteloze leningen kunnen nu net dat laatste stukje financiële armslag bieden om studies met een goed gevolg te kunnen voltooien.


  Verder:

  En lees de columns van:


Woelige Baren 20150511coverwoeligebaren
Ter gelegenheid van de 125e jaargang van het Marineblad is in november 2015 de bijzondere jubileumuitgave 'Woelige Baren' verschenen.
Gratis voor alle KVMO-leden en abonnees van het Marineblad.

Wilt u 'Woelige Baren' ook ontvangen? Lees hier meer over de samenstelling en de wijze van bestellen. 
De KVMO en het Marineblad
De KVMO is op 10 april 1883 opgericht. Drie jaar later, op 1 mei 1886 verscheen het eerste Marineblad, als ‘bijblad’ bij de Verslagen van de ‘Vereniging tot behandeling van de op de zeemacht betrekking hebbende onderwerpen’ (voorloper van de KVMO).

Tussen 1943 en 1947 is het Marineblad niet verschenen. Vandaar dat het aantal jaargangen van het Marineblad 7 jaar 'achterloopt' op het bestaan van de KVMO. 


Archief
 • Het gedigitaliseerde archief van het Marineblad gaat terug tot 2006, zie rechts op deze pagina.
 • De inhoudsopgaven van de Marinebladen van 1994 t/m 2005 staan rechts op deze pagina.
 • Marinebladen van 1886 t/m 1939 kunnen worden gedownload via de Koninklijke Bibliotheek.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04