Marineblad

Het Marineblad is al 125 jaar het vakblad voor marineofficieren en professionals in de maritieme sector

Leden van de KVMO ontvangen het Marineblad gratis. Bent u geen lid, maar wel geïnteresseerd in interviews, columns, opiniestukken en historische bijdragen en achtergrondartikelen over actuele ontwikkelingen bij Defensie/Koninklijke Marine? Word abonnee en ontvang 8 keer per jaar het Marineblad.Laatste nummer Marineblad

 • Mei 2017
  Mei 2017 Het meinummer opent met een artikel van de voorzitter KVMO over de staat van Defensie, met de veelzeggende titel 'Sorry, 'can't do anymore'. Wat is er nodig om weer een 'can-do' organisatie te worden?

  KOLMARNS Poetiray, Deputy Chief of Staff Operations van de Nederlandse Force binnen MINUSMA in Mali. Hij pleit voor een andere benadering door de VN van dit soort complexe vredesoperaties. Zo moet volgens hem de mindset veranderen. 'Landen moeten beseffen dat de eenheden in Mali in gevechtssituaties kunnen belanden. Zij moeten daarom contingenten leveren die als het nodig is niet alleen kunnen, maar ook willen vechten.'

  The Brexit saga continues. In zijn column houdt Boeke de Britten een spiegel voor: 'Velen in de EU kunnen moeilijk geloven dat de Britten zo’n spectaculair eigen doelpunt hebben gescoord en kiezen voor de duurste en meest complexe scheiding in de geschiedenis.'

  KAPTMARNS Parlevliet beschrijft in zijn artikel de rol van het middenkader bij innovaties. Hij put hierbij uit casus bij CLSK. Hij beantwoordt twee vragen: welke praktijken (practices) van het middenkader dragen bij aan innovatie, en welke invloeden van top management zijn effectief in de stimulering van deze practices?
  Het artikel is gebaseerd op zijn thesis 'Reinventing Organizations: Middle Manager Contributions to Contextual Ambidexterity’.

  LTZ1 Ooms heeft het verschil van inzet van landen bij de bestrijding van Somalische piraterij onderzocht. Zijn artikel is gebaseerd op zijn masterscriptie ‘Piraterijbestrijding rond Somalië; een casestudy naar de nationale verschillen van inzet (20092011)’.


Woelige Baren20150511coverwoeligebaren
Ter gelegenheid van de 125e jaargang van het Marineblad is in november 2015 de bijzondere jubileumuitgave 'Woelige Baren' verschenen.
Gratis voor alle KVMO-leden en abonnees van het Marineblad.

Wilt u 'Woelige Baren' ook ontvangen? Lees hier meer over de samenstelling en de wijze van bestellen.125e jaargang in 2015125logo
Op 1 mei 1886 verscheen het eerste Marineblad, als ‘bijblad’ bij de Verslagen van de ‘Vereniging tot behandeling van de op de zeemacht betrekking hebbende onderwerpen’, voorloper van de KVMO.

Tussen 1943 en 1947 is het Marineblad niet verschenen, vandaar dat 2015 de 125e jaargang is. 


Archief
Het gedigitaliseerde archief van het Marineblad gaat terug tot 2006. 
Van de Marinebladen tussen 1995 en 2006 kunnen de inhoudsopgaven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden aangevraagd.
Marinebladen van 1886 t/m 1939 kunnen worden gedownload via de Koninklijke Bibliotheek.

KVMO *** Wassenaarseweg 2 *** 2596 CH Den Haag *** T: 070 - 383 95 04 *** E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.