Marineblad

Het Marineblad is al 125 jaar het vakblad voor marineofficieren en professionals in de maritieme sector

Leden van de KVMO ontvangen het Marineblad gratis. Bent u geen lid, maar wel geïnteresseerd in interviews, columns, opiniestukken en historische bijdragen en achtergrondartikelen over actuele ontwikkelingen bij Defensie/Koninklijke Marine? Word abonnee en ontvang 8 keer per jaar het Marineblad.Laatste nummer Marineblad

  • Maart 2017
    Maart 2017 In dit nummer uiteraard aandacht voor de aanstaande verkiezingen. In het artikel  ‘Defensie in de verkiezingsprogramma’s’, geschreven door onze GOV-werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht (DenK-GOV), zijn de partijprogramma’s van tien partijen voor u geanalyseerd en van een conclusie voorzien.

    Daarnaast twee bijdragen over het nieuwe concept van de adaptieve krijgsmacht, ook wel total force geheten. P-CZSK SBN Rob Kramer, tevens lid van de stuurgroep die de invoering van het concept monitort en begeleidt, wordt geïnterviewd over de adaptieve Koninklijke Marine. Reserveofficier Hans Steensma benadert het concept vanuit het oogpunt van het reservepersoneel.

    De nieuwe columnist van het Marineblad, politicoloog en China-kenner dr. Jonathan Holslag, waarschuwt voor het technologisch achterop raken van Europa ten opzichte van landen als China en Rusland. ‘Meer dan ooit is het belangrijk voor de Europese landen om ervoor te zorgen dat we door onze technologische zwakte militair niet volledig het onderspit delven en niet nog meer naar de pijpen moeten dansen van de grote jongens.’

    Voor (oud) LD-marineofficieren is er een nieuwe vereniging opgericht ‘Paulus Clerck’. VOLD L. Brummelaar vertelt in het Marineblad over de aanleiding en over het ‘hoe en wat’ van deze vereniging.


Woelige Baren20150511coverwoeligebaren
Ter gelegenheid van de 125e jaargang van het Marineblad is in november 2015 de bijzondere jubileumuitgave 'Woelige Baren' verschenen.
Gratis voor alle KVMO-leden en abonnees van het Marineblad.

Wilt u 'Woelige Baren' ook ontvangen? Lees hier meer over de samenstelling en de wijze van bestellen.125e jaargang in 2015125logo
Op 1 mei 1886 verscheen het eerste Marineblad, als ‘bijblad’ bij de Verslagen van de ‘Vereniging tot behandeling van de op de zeemacht betrekking hebbende onderwerpen’, voorloper van de KVMO.

Tussen 1943 en 1947 is het Marineblad niet verschenen, vandaar dat 2015 de 125e jaargang is. 


Archief
Het gedigitaliseerde archief van het Marineblad gaat terug tot 2006. 
Van de Marinebladen tussen 1995 en 2006 kunnen de inhoudsopgaven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden aangevraagd.
Marinebladen van 1886 t/m 1939 kunnen worden gedownload via de Koninklijke Bibliotheek.

KVMO *** Wassenaarseweg 2 *** 2596 CH Den Haag *** T: 070 - 383 95 04 *** E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.