Marineblad nr. 4 - 2023

Marineblad nr. 4 - 2023
De nieuwste editie van het Marineblad staat in het teken van de veiligheid van onze infrastructuur op de Noordzee. In 'Samen in zee' roept LTZ1 (TD) Wilbert van Norden op tot interdepartementale samenwerking om de Nederlandse infrastructuur op zee te beschermen. Aanleiding zijn de Russische pogingen om informatie over de energie- en datavoorzieningen in de Nederlandse EEZ in kaart te brengen.

Ook vieren we de feestelijke opening van de nieuwe Willem Joseph van Ghenthaven! Hiervoor zet commandant Zr.Ms. De Ruyter KLTZ Welmer Veenstra in zijn essay een aantal argumenten op rij.

In het kader van het Rampjaar 1672-1673 schrijft Daniël Turk een tweeluik over de zeeslagen bij Schooneveld en Kijkduin, dit jaar 350 jaar geleden. 

Het militaire geheugen wordt alleen maar belangrijker en moet om die reden zorgvuldig bewaard blijven. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) geeft het Marineblad een uniek kijkje in de archieven.

Daarnaast gaat het Marineblad in gesprek met defensieattachée te Suriname KLTZ ir. Geordie Klein, vertelt gastcolumnist KLTZ KMR Caecilia van Peski over haar eerdere reizen door de Dnjepr-delta en geeft conservator Marinemuseum Graddy Boven ons een voorproefje van de nieuwe tentoonstelling 'Wrakken!'.Verder:


En lees de columns van:


LEES HET MARINEBLAD ONLINE 

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04