Marineblad nr. 6 - 2023

Marineblad nr. 6 - 2023
De  nieuwste editie van het Marineblad staat vanaf vandaag online. Hieronder volgt een greep uit de inhoud. Het nummer, alsook de losse artikelen, kunnen in PDF gedownload worden. 

Een primeur voor het Marineblad! Voor het eerst toont Damen de nieuwste render van het Combat Support Ship, toekomstig Zr.Ms. Den Helder, met de NS-106 en ESM van Thales. Ivo Marx, Martijn Mouthaan en Richard Gans wijden uit over de rol van de civiele klasse-notatie en de overeenkomsten met het JSS Zr.Ms. Karel Doorman.

In een handzame brochure ('Das Zielbild für die Marine ab 2035') wordt beschreven over welke capaciteiten de Duitse marine in de toekomst moet beschikken. Magiel Venema overziet de belangrijkste punten uit deze 'Zeitenwende' ter zee. Thomas Hill duikt voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in de geschiedenis van de Nederlandse onderzeebootbestrijding, onderwijl KVMO voorzitter Rob Pulles reflecteert op de defensiebegroting 2024. Wéér haalt Nederland de 2% NAVO-norm niet.

Op 31 augustus vond de Johan de Witt Conferentie 2023 plaats. Een mooie gelegenheid voor een diepgaande blik op de Nederlandse veiligheidssituatie. Medeorganisator KLTZSD b.d. Robin Middel zet voor ons de belangrijkste conclusies op een rij. In een terugblik op een boeiende periode aan de Koninklijke Militaire School te Brussel, geeft Bertrand Wajer ons een kijkje in de keuken bij de Hogere Stafopleiding: de Belgische evenknie van de Hogere Defensie Vorming (HDV) en
 vraagt gastcolumnist Frederik Mertens zich af hoe revolutionair explosieve unmanned surface vessels (USV) in handen van Oekraïne zijn.Verder:

En lees de columns van:

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04