Marineblad nr. 3 - 2024

Marineblad nr. 3 - 2024

De nieuwste editie van het Marineblad staat vanaf vandaag online. Hieronder volgt een greep uit de inhoud. Het nummer, alsook de losse artikelen, kunnen in PDF gedownload worden. 

De problematiek rondom de Straat van Taiwan is een kluwen van verschillende onderwerpen. Universitair hoofddocent Militair Recht KTZ Martin Fink duikt in deze problematiek terwijl Zr.Ms. Tromp richting de Zuid-Chinese Zee voert.

Anselm van der Peet (NIMH) staat in deze editie stil bij 75 jaar sinds de oprichting van de NAVO en analyseert daarbij de achtergronden van de eerste gezamenlijke maritieme strategie, waar ook de Koninklijke Marine een aanzienlijke rol beoogde.

Graddy Boven belicht de bouw van een trots schip, namelijk het vlaggenschip van Maarten Tromp: de Aemilia. Een korte beschouwing van de constructie en levensloop. 

In zijn gastcolumn beschouwt Jörg Noll de opkruipende discussie over de Nederlandse opkomstplicht. Is het CDA-pamflet 'Bouwen aan een weerbare Samenleving' een proefballonetje, of een realiseerbaar plan voor de verdediging van Nederland?

De Stichting Notaris Eduard S. Lansberg studiefonds voorziet kinderen van (oud-)marineofficieren van financiële ondersteuning. De door het fonds verstrekte renteloze leningen kunnen nu net dat laatste stukje financiële armslag bieden om studies met een goed gevolg te kunnen voltooien.


Verder:

 

En lees de columns van:

 

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.