Helders Historische Reddingboten Collectief: Herdenkingen van de gevallenen

14 mei 2020
742 keer
Helders Historische Reddingboten Collectief: Herdenkingen van de gevallenen
De historische reddingboten ‘Dorus Rijkers’ en ‘De Zeemanspot’ vormen samen het Helders Historische Reddingboten Collectief. Tot 2017 maakte ook de motorreddingboot ‘Javazee’ deel uit van het Collectief.

Het collectief zou vandaag, op 14 mei 2020, een herdenking organiseren ter nagedachtenis aan de gesneuvelden en opvarenden van de reddingsboten. Vanwege de coronacrisis is deze herdenking verzet naar 16 oktober.


Elk van de boten heeft een ‘verhaal’, dat verwijst naar een gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naast de primaire doelstelling van de Stichtingen waarin de boten zijn ondergebracht, te weten de instandhouding van de vaartuigen, is het uitdragen van de ‘verhalen’ bij de boten onder scholieren en jongvolwassenen minstens zo belangrijk.
In 2017 en 2019 mocht het Collectief, in dat kader, een bijdrage leveren aan de lustrumherdenking van de Slag in de Javazee.
 
Voor de ‘Dorus Rijkers’ is het verhaal dat deze legendarische reddingboot (en de eveneens legendarische schipper Coen Bot) de gewonden van Hr.Ms. Johan Mauritsvan Nassau in veiligheid heeft gebracht. Het Collectief heeft het voornemen, om dit deel van WOII de aandacht te geven, die het verdient.

Herinneringsplaquette
Ter herinnering aan deze gebeurtenis en ter nagedachtenis van de 17 gesneuvelde opvarenden van Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau, zou op 14 mei in één van de verblijven van de reddingboot 'Dorus Rijkers' een plaquette worden aangebracht en onthuld.Echter vanwege de restriciteve maatregelen als gevolg van het coronavirus is deze ceremonie verzet naar 16 oktober.

Voor een overzicht van de gebeurtenissen van 10 t/m 14 mei 1940 en de rol van de kazematten klikt u hier.

.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04