Wisseling van de wacht bij de Koninklijke Marine

09 sept 2021
131 keer
Wisseling van de wacht bij de Koninklijke Marine Bron foto: Ministerie van Defensie
Vice-admiraal René Tas is op 9 september benoemd tot nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux (ABNL). Hij volgt vice-admiraal Rob Kramer op, die met pensioen gaat. De wisseling van de wacht had plaats op de marinebasis in Den Helder met bijpassend militair ceremonieel. Ter afsluiting is vice-admiraal Kramer traditiegetrouw uitgeroeid als dank voor zijn jarenlange inzet.

Tas begon zijn loopbaan bij Defensie in 1982. Na afronding van zijn opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine heeft Tas op diverse marineschepen gevoerd. Hij nam deel aan diverse internationale operaties zoals Sharp Guard in de Adriatische zee en missies in de Perzische Golf. In deze jaren was hij tevens stafofficier strategisch beleid bij de Supreme Allied Commander Europe (SACE) en voerde hij tijdens UNIFIL Maritiem het commando over de Hr.Ms. Van Speijk.

In 2010 kreeg Tas het commando over Hr.Ms. Tromp en nam deel aan missies bij de kust van Libië en de anti-piraterij missie operatie Ocean Shield. Na tot aan 2018 bij de Defensiestaf te hebben gewerkt vertrok hij naar de Verenigde Staten voor een functie in de rang van schout-bij-nacht bij het NATO Supreme Allied Commander Transformation (SACT).

Tas heeft de taak om de Koninklijke Marine de komende 4 jaar op koers te houden.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04