Terugblik: herdenkingen in Den Helder op 1 oktober 2021

20 okt 2021
185 keer
Speciaal voor de plaquette opgetekende olieverfschilderij van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau. Speciaal voor de plaquette opgetekende olieverfschilderij van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau. Bron foto: Fred Boom, Zaandam
Als gevolg van de coronacrisis werden in 2020 de voorgenomen herdenkingen van het Hulpfonds de Zeemanspot, het Nationaal Steunfonds en de ondergang van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau op de ‘Doove Balg’ (Texelstroom) op 14 mei 1940 tot 2 keer toe afgelast. Driemaal bleek scheepsrecht en op vrijdag 1 oktober 2021 konden de herdenkingen plaatsvinden.

Op 4 mei 2020 zou, kort na de dodenherdenking, aan boord van ‘De Zeemanspot’ een plaquette worden onthuld ter nagedachtenis aan de tijdens WOII omgekomen zeelieden. De herdenking zou plaatsvinden nabij het oorlogsmonument aan de Zaan in Wormerveer. Op 14 mei 2020, zou een herdenking worden gehouden in Den Helder, waarbij aan boord van de ‘Dorus Rijkers’ een plaquette zou worden onthuld ter nagedachtenis aan de ondergang van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau tijdens de meidagen van 1940. Speciaal voor deze herdenking maakte zeeschilder Fred Boom een olieverfschilderij van de Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau, vurend met het achterkanon. De herdenking zou worden gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Marine. Beide herdenkingen konden uiteindelijk op vrijdag 1 oktober doorgang vinden met een ontvangst in Enys House. Vervolgens werd in de Grote Collegezaal een voordracht gehouden en konden de aanwezigen middels een live verbinding naar de onthulling van de plaquettes kijken.

Postume toekenning van de Prins Hendrik Legpenning
De Prins Hendrik Legpenning wordt sinds 1999 uitgereikt aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Koninklijke Marine. Na een duidelijke uiteenzetting over de hulpfondsen De Zeemanspot, het Nationaal Steunfonds en de betrokkenheid van kapitein Abraham Filippo (oprichter van de Zeemanspot, die zich kort na de bezetting in 1940 ontfermt over gezinnen van koopvaardij- en marinepersoneel) en Gijsbert van Hall (één van de oprichters van wat in 1943 het Nationaal Steunfonds zou worden) bij beide organisaties, richtte vice-admiraal Tas zich tot Jan Karel Bout, de kleinzoon van kapitein Filippo en Julie Habraken, de kleindochter van Gijsbert van Hall, die namens diens dochter Marleen (90) aanwezig is. Beide nabestaanden namen verrast de postuum toegekende onderscheidingen in ontvangst.


Tekst met dank aan Wladimir Dobber, coördinator Helders Historische Reddingboten Collectief te Den Helder.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04