Documentaire: Het Verdwenen Vliegveld

08 dec 2021
911 keer
Lockheed P-3 Orions op Valkenburg Lockheed P-3 Orions op Valkenburg Bron foto: Rob Schleiffert (Flickr)
Bij het zien van de musical Soldaat van Oranje in de Theaterhangaar op het voormalig marinevliegkamp Valkenburg (MVKV) zullen weinig bezoekers beseffen welke rol het vliegkamp tot aan 2006 op het internationale toneel heeft gespeeld. In de documentaire Het Verdwenen Vliegveld duikt journalist en archeoloog Ruurd Kok in het verleden van de MVKV. Daarbij komt voormalig op Valkenburg geplaatst defensiepersoneel aan het woord. Eén van die rollen is weggelegd voor KVMO bestuurslid KLTZ b.d. Mary Riemens, die de functie van Tactical Coördinator bekleedde.

Geheimhouding was gewoongoed. De op Valkenburg geplaatste Lockheed P-3 Orions van de Marine-Luchtvaartdienst (MLD) vlogen 24 uur per dag en zeven dagen in de week surveillancemissies over de Atlantische Oceaan en de Noordzee om Russische onderzeeboten op te sporen en te volgen. De Orions vlogen ook structurele surveillanceoperaties vanaf Naval Air Station Keflavik op IJsland. In het Marineblad van augustus 2021 schrijft LTZ2OC Karlijn Hopman-Calis uitvoerig over de samenwerking tussen de Marine Inlichtingendienst (MARID) en de US Office of Navy Intelligence (ONI): 'Het tijdens de Koude Oorlog ervaren dreigingsniveau van de Sovjet-Unie was voor Nederland en de Verenigde Staten zodanig hoog, dat elke vorm van samenwerking voor hen opportuun was.'

Het Verdwenen Vliegveld vertelt het verhaal van de mensen die er een groot deel van hun werkzame leven hebben doorgebracht. De interviews vinden plaats op de plekken waar zij gewerkt hebben en als gevolg van nog werkende apparatuur, originele stoffering en de openstelling van voorheen geheime locaties biedt de documentaire een uniek kijkje in het Nederlands militair-maritieme verleden.

Aflevering 3 van Het Verdwenen Vliegveld is donderdag 9 december om 18:00 uur te zien op TV West. Afleveringen 1 en 2 zijn op de website van TV West terug te zien, of via YouTube.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04