Marineblad nr. 8 2021

21 dec 2021
185 keer
Marineblad nr. 8 2021
Het decembernummer van Marineblad is uit. 

In wat alweer het laatste nummer van 2021 is wordt aandacht gegeven aan de onderschepping van langeafstandsraketten door de Standard Missile 3. In dit artikel analyseren Noah Stam en Ralph Savelsberg de interceptor SM-3 block IIA, die op 16 november 2020 door de Verenigde Staten succesvol is afgevuurd op een testdoel. Het artikel is gebaseerd op de bachelorscriptie van de studie Militaire Systemen en Technologie (MS&T) van Stam, waarvoor hij eerder dit jaar de Hein Sabelis scriptieprijs ontving. Ralph Savelsberg is universitair hoofddocent Ballistic Missile Defence bij de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en begeleidde Stam bij zijn scriptie. 

Daarnaast gaat de redactie in gesprek met zeekunstschilder Maarten Platje, wiens bijzonder realistische maritieme kunst over de hele wereld geroemd wordt. Maarten praat over zijn inspiratie, zijn motivaties en zijn meest recente werk, dat namens het Karel Doorman Fonds op 26 februari onthuld zal worden bij de herdenking van de Slag in de Javazee (1942).

In Nachtactie bij Kaap Bon 1941 onderzoekt Anselm van der Peet de rol van beslissend optreden in het kader van sea control bij een treffen tussen een geallieerd eskader onder leiding van Captain Royal Navy Graham Stokes -waarin ook een rol is weggelegd voor Hr.Ms. Isaac Sweers- en een Italiaans vlootverband onder aanvoering van viceadmiraal Regia Marina Italia Antonino Toscano.


En verder: LTZ2 (TD) Jan Eerland over hoe het is om als jonge SVO het opwerktraject van een Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) af te sluiten d.m.v. Netherlands Operational Sea Training (NOST)en hebben we de columns van de voorzitter KVMO, Sergei Boeke, Theo Brinkel, Jonathan Holslag en Berend van der Kraats.

Lees verder...

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04