Johan de Witt Conferentie 2022: in het kielzog van Zr.Ms. Evertsen

22 aug 2022
114 keer
Johan de Witt Conferentie 2022: in het kielzog van Zr.Ms. Evertsen
In de tweede helft van 2021 maakte Zr.Ms. Evertsen haar reis naar de 'Oost'. Voor een periode van bijna zeven maanden maakte het schip deel uit van een eskader. Het was een reis langs de maritieme dreigingen, waar we in de Nederlandse samenleving mee te maken (kunnen) krijgen. Tijdens de Johan de Witt Conferentie 2022 in het KPN-gebouw te Rotterdam willen we u aan de hand van deze reis een spiegel voorhouden.

Kwetsbaar
In welke wereld vaart de Koninklijke Marine nu rond? Welke dreigingen moeten de marinemannen en -vrouwen pareren -maar vooral- wat is de betekenis van die dreigingen binnen onze samenleving? Met de passage van de Evertsen door het Suezkanaal werden we pijnlijk herinnerd aan de kwetsbaarheid van onze logistieke keten. De bemanning van de Evertsen kan via de gemakken van de Wi-Fi aan boord communiceren met het thuisfront, maar dat signaal komt ergens vandaan. Hoe kwetsbaar zijn die data, als ze langs een onderzeese kabel worden verstuurd? En dan de olie en gasprijzen, die schoten tijdens de reis door het dak. En na hun thuiskomst dreigt de situatie rond de Ukraine nog verder te escaleren. Hoe kwetsbaar zijn we, nu die energievoorziening voornamelijk vanuit het buitenland wordt gereguleerd?


'In het kielzog van Zr.Ms. Evertsen, een reis langs de maritieme dreigingen voor Nederland'

Spiegel

In de zaal van de Johan de Witt Conferentie dit keer niet alleen jaknikkers en gelijkgestemden. Onder het voorzitterschap van Roland Koopman (RTL Z) nodigen we ook een aantal gasten uit, die ons de spiegel gaan voorhouden vanuit de samenleving. We nodigen met name jonge mensen uit vanuit de financiële-, logistieke-, politieke, energie en communicatiewereld om dit beeld op te bouwen. Hoe kijken zij tegen onze marine aan? Biedt deze organisatie in hun ogen voldoende bescherming? Tegen welke consequenties kijken zij aan, als er ergens iets misgaat in het maritieme domein? Vertellen we nog wel het juiste verhaal?

Programma donderdag 1 september 2022
12.30: inloop gasten
13.30: aanvang conferentie
17:00: en-route receptie Zr.Ms. Rotterdam

Bezoek de website voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.


Logo JdW2022

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04