De nieuwste editie van Marineblad is uit!

09 mei 2023
351 keer
De nieuwste editie van Marineblad is uit!
De derde editie van 2023 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

Vijftig jaar UK/NL Amphibious Force: een gebeurtenis meer dan waard om te vieren. Het vormen van deze binationale strijdmacht op deze dag in 1973 is een markant punt in de geschiedenis van de Koninklijke Marine en de Nederlandse krijgsmacht. Het is de eerste en inmiddels langstlopende vorm van samenwerking tussen twee NAVO-partners.

In deze speciale editie van Marineblad gaat Anselm van der Peet (NIMH) dieper in op het nationale en internationale discours van het Korps Mariniers en de Royal Marines, waarbinnen de samenwerking kon ontplooien. In 'Similar, but not identical' neemt Van der Peet de lezer mee van een ontluikende liefde naar een Memorandum of Understanding.

KOLMARNS Rob de Wit geeft aandacht aan de ontwikkeling van 50 jaar amfibische samenwerking. We bleken op professioneel gebied nog het nodige van de Britse collega's te kunnen leren. Wat is er in de tussentijd bereikt en wat zal de toekomst van UK/NL AF ons brengen? 

Bas Naafs was namens de redactie van Marineblad in maart te gast bij de Nelson & de Ruyter-lezing in Londen, alwaar de eeuwenlange Brits-Nederlandse relatie gevierd werd met boeiende lezingen. In 'Old friends, new opportunities' belicht hij de key take-aways van de vier sprekers.Logo UKNL50

KOLMARNS Edwin Hofma geeft als amphibious advisor de lezer een uniek kijkje in de keuken bij MARCOM in Northwood (VK) en deelt zijn visie op de amfibische capaciteiten van de nieuwe NAVO-partner Finland en Zweden. Wat betekent dit voor de inzet van mariniers in de verdediging van de NAVO-Noordflank?

Verder in deze editie roept KLTZ Paul Dröge op tot een hervatting van het maritiem-strategisch debat en zal onze gastcolumnist Frederik Mertens (HCSS) zich verdiepen in de Nederlandse maritiem-industriële capaciteit. Wat als het niet meer om capability draait, maar om aantallen?


En verder: de cartoon van Henk Boomstra, recensies, signalementenen en hebben we de columns van voorzitter KVMO KLTZ Rob Pulles, Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

LEES VERDER..


KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04