De nieuwste editie van Marineblad is uit!

15 aug 2023
110 keer
De nieuwste editie van Marineblad is uit!
De vijfde editie van 2023 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

De nieuwste editie van het Marineblad staat vanaf vandaag online en is weer voorzien van vele informatieve en relevante artikelen. Hieronder volgt een greep uit de inhoud.

Tijdens NAVO-oefening Formidable Shield 2023 schreef commandant Zr.Ms. Tromp KLTZ Yvonne van Beusekom speciaal voor Marineblad over lucht- en raketverdediging van de toekomst doormiddel van genetwerkt optreden. Maar dat is niet de enige noviteit aan boord van het LC-fregat. In 'Stiller, sneller, zuiniger' wijden LTZ1 (TD) Joos Bongartz en Michail Drakoulas uit over adaptive pitch control (APC), waarmee binnenkort op genoemd fregat getest gaat worden.

In internationaal maritiem-diplomatieke context staat de Rusland-Oekraïne oorlog centraal. Niet geheel onlogisch. Dat neemt echter niet weg dat er in andere delen van de wereld ontwikkelingen zijn op maritiem gebied. Recent vonden verschillende incidenten plaats op zee in en rondom de Arabische/Perzische Golf, die onder andere geopolitieke omstandigheden wellicht wat meer onder de aandacht zouden zijn gekomen. KTZ (LD) Martin Fink neemt de lezer mee langs deze ontwikkelingen. Daarbij wordt hij bijgestaan door KLTZ Peter de Groot, die vanuit de Arabische Emiraten (VAE) onze gastauteur is voor de rubriek 'vanuit het buitenland'.

In het kader van het Rampjaar 1672-1673 schrijft Daniël Turk een tweeluik over de zeeslagen bij Schooneveld en Kijkduin, dit jaar 350 jaar geleden. In deze editie volgt deel 2, waarin gekeken wordt naar de invloed die de zeeslagen hebben gehad op de verdere internationale tactische evolutie van zeeoorlogen post-De Ruyter en welke invloed de admiraal innam in de ontwikkeling van het maritiem-strategisch denken.

Tevens in het Marineblad vertelt gastcolumnist dr. Jörg Noll over Nederlandse realpolitiek na 13 jaar Rutte en biedt het KVMO-bestuur de Beschrijvingsbrief 2023 aan.
 

En verder: de cartoon van Henk Boomstra, recensies, signalementenen en hebben we de columns van voorzitter KVMO KLTZ Rob Pulles, Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

LEES VERDER..


KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04