Nationale herdenking 15 augustus 1945

15 aug 2023
125 keer
Nationale herdenking 15 augustus 1945 Bron foto: Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Vandaag is stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Ook dit jaar vond de Nationale Herdenking plaats op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Teldersweg). Het is de drukbezochtste editie tot nu toe.

15 augustus 1945
Deze datum is een kantelpunt gebleken in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme impact gehad op Nederland. De oorlog in Azië werkt tot op de dag van vandaag door bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2WhatsApp Image 2023 08 15 at 20.39.14 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Dat betreft een zeer diverse mix van Nederlanders met een Indische, Molukse, Hollandse, Papoea, Afrikaanse, Chinese en/of Indonesische achtergrond.

KVMO-afvaardiging
Secretaris KVMO LTZ2OC (LD) Kenneth Lelieveld was namens de vereniging aanwezig bij de herdenking. De plechtigheid begon met het intreden van het vaandel. Dit jaar werd het vaandel gevormd door personeel van de Onderzeedienst. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso voorzag de herdenking van muzikale omlijsting. De ceremonie werd afgesloten
met een defilé langs het monument. Namens de krijgsmacht legden de CDS en wnd C-KMR een krans in het bijzijn van de operationele commandanten. Demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren waren ook bij de ceremonie aanwezig.


158 logo blauw copy

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04