De nieuwste editie van Marineblad is uit!

08 nov 2023
177 keer
De nieuwste editie van Marineblad is uit!
De zevende editie van 2023 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

De nieuwste editie van het Marineblad is weer voorzien van vele informatieve en relevante artikelen. Hieronder volgt een kort overzicht van de inhoud.

De KVMO organiseert op 22 november een seminar rond het thema personeel. In een vooruitblikkend artikel introduceren wij de sprekers en hun onderwerpen. Personeel is het grootste goed. Helaas lukt het de Koninklijke Marine en de andere krijgsmachtdelen niet om voldoende personeel te werven en vooral om voldoende zittend personeel te behouden. Lees alles over het naderende seminar en inschrijven kan nog steeds via deze link

Anne Beckers is als senior informatiespecialist verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) te Den Haag. Met een historische bijdrage duikt zij in de vlootwetdemonstraties van oktober 1923, toen het Nederlandse volk massaal stemde tegen de invoering van een wet die voorzag in een meerjarig aanbouwprogramma. Tegenstanders van het vlootwetvoorstel vonden het onbegrijpelijk dat er in tijden van bezuinigingen zo veel geld werd geïnvesteerd in de vloot. Voorop in dit succesvolle parlementaire verzet vinden we pionierende vrouwen op ramkoers.

CDR b.d. Pieter Kok pleit voor noodzakelijke strategische keuzes, die bijdragen aan een 'brede bestaanszekerheid' zoals in legio verkiezingscampagnes voor het Nederlandse volk wordt nagestreefd. Wat echter ontbreekt in het begrip bestaanszekerheid, is dat veiligheid hierbij voorwaardelijk is. Over noodzakelijke politieke keuzes ten behoeve van de veiligheid van Nederlandse belangen blijft menig campagne echter stil.

Tevens in het Marineblad biedt gastcolumnist KLTZ (SD) KMR Caecilia van Peski een bijzonder kijkje in de Joodse gemeenschap van Donetsk. Waar deze gemeenschap eertijds relatief welig tierde, staan sinds het uitbreken van de vijandigheden in 2014 de kerkbanken leeg. 

Henri L'Honoré Naber levert een memoriam voor de Koninklijke Vereniging Onze Vloot (KVOV), die per 2023 is opgehouden met bestaan. Anno 1906 waren toenemende zorgen onder maritieme professionals over bezuinigingen bij de Koninklijke Marine reden om te organiseren. De vereniging groeide uit tot een invloedrijk orgaan.

En verder: de cartoon van Henk Boomstra, signalementen en hebben we de columns van voorzitter KVMO KLTZ Rob Pulles, Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

LEES VERDER..

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04