×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 931 niet laden

Plaquette Adder onthuld

14 apr 2015
1887 keer
Onthulling van de plaquette aan de boulevard van Scheveningen. Onthulling van de plaquette aan de boulevard van Scheveningen. Bron foto: MCD
Vrijdagavond 10 april heeft de voorzitter van de KVMO, KLTZ Marc de Natris, aan de boulevard van Scheveningen onder ruime belangstelling de plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met Zr. Ms. Adder onthuld.

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, SBN Ben Bekkering, plaatste achter de plaquette een koker met de bemanningslijst van de rammonitor.

De ramp met De Adder, op 5 juli 1882, en de nasleep ervan vormden de reden voor oprichting in 1883 van de voorloper van de KVMO. Lees hier meer over de ramp.

Het vergaan van de rammonitor leidde in 1887 ook tot de instelling van een kustwacht bij de Dienst van het Loodswezen. Als eerbetoon aan de slachtoffers van de ramp werd vanaf kustwachtvaartuig ms. Levoli Amaranth en reddingboot Kitty Roosmale Nepveu een vuurpijl afgeschoten en een attentievuur ontstoken. Een Dornier van de Kustwacht maakte een flypast.

Voorafgaand aan de herdenking aan de boulevard was er een herdenkingsdienst in de Oude Kerk van Scheveningen. Tijdens die herdenking is er door verschillende sprekers stilgestaan bij het ‘met man en muis’ vergaan van de Adder. Lees hier de speech van de voorzitter KVMO.

De plaquette is een initiatief van de Stichting Gedenkteken Zr. Ms. Adder.

Betrokkenheid KVMO bij de plaquette
De KVMO en de Zr. Ms. Adder zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al enkele jaren geleden heeft de KVMO het monument op begraafplaats Huisduinen in Den Helder geadopteerd. Zij onderhoudt het monument  en bij ieder lustrum van de vereniging houdt zij ter nagedachtenis van de bemanning van de Adder een plechtige bijeenkomst.

Het was dan ook niet meer dan logisch dat het Stichtingsbestuur Gedenkteken Zr. Ms. Adder de KVMO benaderde om te bezien op welke wijze de KVMO het Stichtingsbestuur zou kunnen bijstaan bij het realiseren van het mooie initiatief tot een gedenkteken. De KVMO heeft het gedenkteken gesponsord en het militaire deel van de plechtigheid van 10 april gecoördineerd. Zij is dit verplicht aan de oprichters van haar vereniging en niet in de laatste plaats als eerbetoon aan commandant LTZ 1 E. Simon van der Aa en zijn bemanning.

Voorzitter KVMO in oude KerkVoorzitter KVMO tijdens zijn speech in de Oude Kerk in Scheveingen (foto L. van der Biessen)

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04