Speciale vertoning van 'De Missie' in De Balie - update 10 maart

02 mrt 2016
1992 keer
Speciale vertoning van 'De Missie' in De Balie - update 10 maart
Met filmrecensie van LTKOLMARNS b.d. Dick Bosch. 


2 maart 2016 - 5 maart as. om 14:00 zal er een speciale vertoning zijn van de de documentaire De Missie van Robert in De Balie in Amsterdam. De film gaat over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali – gezien door de ogen van, KVMO- lid, Kolonel der Mariniers Joost de Wolf.

Na afloop van de filmvertoning vindt er een DEBRIEF plaats waarbij het publiek inzicht krijgt in het hoe en waarom van internationale vredesmissies. Hierbij zijn onder andere de regisseur en de hoofdpersoon uit de film aanwezig.

Meer informatie vindt u in het bijgevoegde persbericht. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Balie: www.debalie.nl
Filmrecensie De Missie

In deze actuele-nieuwsdocumentaire-film (het is moeilijk om deze productie kernachtig te duiden) volgt Robert Oey, die eerder “Gesneuveld” (2012) maakte, kolonel der mariniers Joost de Wolf vanaf het moment dat de kolonel plaatsvervangend chef militaire operaties wordt bij de VN missie in Mali (MINUSMA). We zien de voorbereidingen, de eerste bureaucratische instituties van de VN. De duidelijke niet militaire aanpak van “burgers” tijdens crisissituaties. Wat opvalt is de typische mariniersaanpak van Joost de Wolf in deze crisisbeheersing operatie. In de 90 minuten durende productie komt de kolonel zeer integer voor het voetlicht. Ook enkele, wat ik zou noemen typische Korpswaarden zijn terug te zien.

Allereerst is daar zijn algehele duidelijke open en directe wijze van communiceren. Kort, bondig, stellig en duidelijk. Dat komt ook heel goed naar voren in de “voice-over” die Joost ook voor zijn rekening neemt. Dan een stukje brutaliteit. “Ik word liever bekritiseerd om wat ik doe, dan dat ik wordt aangevallen op zaken die ik niet heb gedaan”. Meer nog dan deze brutaliteit zie je ook dat de kolonel waar nodig het spel speelt zoals het hoort en dat hij met enige regelmaat medewerkers zijn organisatie op het feit wijst dat de hele missie moet gaan om het verbeteren van de menselijke omstandigheden in Mali. Nederig waar het hoort. Praat met mensen, verzamel inlichtingen. Joost de Wolf laat professionals hun eigen werk doen, hij stelt de missie (het doel), en de uitvoering laat hij over aan de verantwoordelijken. Prachtig is de scene met de logistieke commandant over het tenten verhaal. Ook is hij (zelf) kritisch over de gehele Nederlandse expeditionaire missie, hoe expeditionair wil je het hebben. Joost legt dat in een zin goed uit.

Door de gehele productie is zichtbaar dat deze marinier zeer vakkundig zijn taak vervult. Tot aan het einde en daarna is hij een professional, die ook na een laat besluit over zijn toekomstplaatsing zich als een marinier uitspreekt. De kolonel is in enkele scènes heel duidelijk naar anderen toe en laat geen of in ieder geval weinig ruimte voor interpretatie.

Op zichzelf is deze prachtfilm al een grensverleggende actie van Defensie, want nog niet eerder vertoond. De recensies zijn positief; in Trouw noemt men Joost de Wolf een “gedroomd hoofdpersoon”. De film wordt nu vertoond in verschillende filmhuizen.

H.J. Dick Bosch
KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04