"Onderzeeboten leveren geld op"

16 mrt 2016
2252 keer
"Onderzeeboten leveren geld op"
Nadat er jaren bezuinigd is op Defensie wil het kabinet nu mogelijk miljarden uitgeven aan vier nieuwe onderzeeboten. Tijdens de hoorzitting van de vaste commissie voor Defensie van de Tweede Kamer over de vervanging van de Walrus-klasse onderzeeboten, woensdag 16 maart, hebben verschillende deskundige organisaties en personen hun visie op de kwestie gegeven.

KLTZ Marc de Natris, voorzitter KVMO, vindt dat die onderzeeboten er zeker moeten komen. Tijdens een radio-interview in het NPO programma ‘De Ochtend’ zei de voorzitter het volgende:

Export beschermen
'Als ik kijk naar een wereldwijd opererende krijgsmacht, dan is een onderzeeboot hét strategische wapen dat een enorme slagkracht heeft', aldus De Natris. Veel landen wereldwijd investeren in onderzeeboten, daarom kan Nederland wat hem betreft niet achterblijven. 'Nederland is een maritiem land. 80% van onze export gaat over zee. Onderzeeboten kunnen burgerdoelen als onze export beschermen. Onze welvaart beschermen.'

Maar het gaat niet alleen om het beschermen van de Nederlandse export. De onderzeeboten zijn volgens De Natris ook belangrijk bij de drugsbestrijding, de strijd tegen piraterij en uiteraard ook om vijandelijke schepen te kunnen torpederen als dat nodig is.

Geld
Probleem is volgens De Natris dat er geen geld is. 'Na de val van de muur was er euforie. Met het einde van de Koude Oorlog leek het logisch om te bezuinigen. Maar de veiligheidssituatie is de afgelopen 15 jaar sterk veranderd.' Dus is het volgens hem terecht dat er weer meer geld wordt uitgetrokken voor defensie.

De Natris is niet bang dat de aanschaf van de onderzeeboten – net als de aanschaf van de JSF – te duur gaat worden. Hij pleit ervoor dat de schepen door Nederlandse bedrijven gebouwd worden: 'Elke euro die je er dan instopt, vloeit dan uiteindelijk vanzelf weer terug naar het ministerie van Financiën'.

Luister hier het interview met de voorzitter terug.
KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04