Telegraaf - Water komt vloot tot lippen

19 mrt 2016
2413 keer
Telegraaf - Water komt vloot tot lippen
In een artikel van de Telegraaf van zaterdag 19 maart waarschuwt de voorzitter van de KVMO, Marc de Natris, dat de Koninklijke Marine in de periode 2023-2035 het grootste deel van haar vloot moet vervangen, in totaal 23 schepen. Met het huidige defensiebudget en het uitblijven van de zogenaamde ‘trendbreuk’, zoals beschreven in het artikel 'een deltaplan voor defensie' in het Marineblad, gaat dit echter nooit gebeuren.

Dit terwijl de End Life of Type (ELOT) van verschillende platformen snel dichterbij komt.
Het gaat niet alleen om de onderzeeboten (2025), ook voor de M- fregatten (2020), mijnenbestrijdingsvaartuigen (2025) en Zr. Ms. Rotterdam (2028) dient op korte termijn een vervangingsbesluit te worden genomen. 

Echter, gezien het huidige volstrekt ontoereikende defensiebudget zullen de komende jaren wederom pijnlijke besluiten moeten worden genomen. Deze zullen uiteindelijk leiden tot het wederom wegbezuinigen van militaire capaciteit en het verder uitstellen van de vervangingsbesluiten.

De Natris waarschuwt dat door het uitstellen van deze besluiten niet alleen de exploitatiekosten van de (verouderde) varende eenheden op termijn hoger zullen uitpakken maar ook dat de effectiviteit van de KM in de toekomst in het gedrang komt. Cruciale maritieme kennis zal op termijn weglekken uit Nederland.

Het huidige ambitieniveau van Defensie, en de Koninklijke Marine in het bijzonder staat onder zware druk.

Lees het artikel van het Marineblad over het Deltaplan voor Defensie hier.

Lees het artikel van de Telegraaf via Bendle via deze link.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04