Connections NL 2016 - after action review

05 okt 2016
1820 keer
Connections NL 2016 - after action review
Na Connections NL 2014 (een try-out) en Connections NL 2015 met gastspreker Peter Perla, was in 2016 het fraaie Fort Altena nabij Werkendam het toneel voor Connections NL 2016.

Wat is het doel van Connections? Dat is het verbreden en verdiepen van de toepassing van wargaming in Nederland, zowel bij het bedrijfsleven, in het onderwijs als binnen diverse defensieorganisaties en vooral het maken van nieuwe verbindingen tussen de diverse aanbieders en gebruikers van het medium wargaming.

We zijn erg blij met de steun die we kregen van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren,TNO en Saganet zonder welke steun het organiseren van Connections niet mogelijk zou zijn geweest.

Voor de tweedaagse conferentie hadden we het voorrecht Colonel (rtd) Matt Caffrey, de oprichter van de oorspronkelijke serie Connections USA bijeenkomsten en een van de founding fathers van wargaming binnen de US Airforce als keynote speaker te mogen ontvangen. Matt is momenteel Coördinator of wargaming bij het US Air Force Material Command. Hij hield een boeiende inleiding over “wargaming 101” en de do’s and don’ts van wargaming.

wargaming

Met ruim 50 deelnemers uit vijf landen was Connections 2016 goed bezocht, hoewel we natuurlijk graag nog meer deelnemers ontvangen bij Connections 2017. Het was een gemêleerd gezelschap, man-vrouw, student, lector, promovendus, CEO, consultant, militair en burger.
Samen met de hands-on aanpak (er werd veel gegamed!) gaf dat een bedrijvige eerste dag op Altena waar presentaties (oa Scenarios4Summits, het Maurits Instituut, oud Adelborsten Mariniers KIM), het zelf spelen van wargames (oa Philip de Koning en zijn Port Security Game enChanging Games) en een aantal discussietafels (Marinka Copier HKU, Matt Caffrey jr, Swen Stoop & Bas Kreuger, Christer Guldemond) elkaar afwisselden.

Vooral het maken van nieuwe Connections was zeer succesvol, het leggen van nieuwe verbindingen tussen wargame operators en (potentiele) gebruikers. Zo is de eerste stagiair al bij een wargame-operator aan de slag en zijn er diverse afspraken gemaakt om wargaming in een bedrijf of onderwijsinstelling te brengen. Ook vanuit defensiekringen is de vraag om passende wargames voor diverse doeleinden (training besluitvorming, testen van scenario’s en risico-analyse) in gang gezet.

Tijdens de tweede dag ging een iets kleiner gezelschap van 15 man onder leiding van Anja van der Hulst zeer hands-on aan de slag in het TNO gamelab in Soesterberg. In twee sessies werden zowel board als computerwargames gespeeld en discussie gevoerd over game design. Voor veel deelnemers waren de games onbekend en dus aanleiding voor verhitte discussie over de vorm van het gebruik. In actie kwamen Persian Incursion, Aftershock, Command Ops2, Command Modern Air Naval Operations, het in ontwikkeling zijnde Port Security game en The Great Crossing, een megagame in ontwikkeling van de hand van Jim Wallman.

navy scenario
Command: Modern Naval Air Operations, scenario in de Perzische Golf

De lessons learned van deze aflevering van Connections nemen we graag mee naar 2017 waarin we naast de meer traditionele vormen van wargamen ook het zogenaamde Edu LARP-en aandacht willen geven, een vorm van gamen waarin rollenspel, inleving en fysiek spel een aandeel hebben. Een tip van een van de deelnemers is om de brug te slaan met de grote groep spelers van Fantasy (war)games die een enorm potentieel vormen voor de inzet van wargaming in hun bedrijven of instellingen.

Natuurlijk kiezen we als locatie weer zo’n fraai fort uit de Hollandse Waterlinie of Stelling van Amsterdam (met meer dan 100 forten hebben we nog heel wat jaren Connections te gaan) waar heden en verleden in een inspirerende omgeving samenkomen.

Organisatie Connections 2016
- Hans Steensma (MFIB)
- Anja van der Hulst (TNO)
- Swen Stoop
- Bas Kreuger (Kreuger in Kultuur)

Let’s make more Connections!

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04