Reactie KVMO op aftreden Hennis en Middendorp

04 okt 2017
571 keer
Reactie KVMO op aftreden Hennis en Middendorp
De KVMO heeft met respect kennis genomen van het aftreden van minister van Defensie Hennis en CDS generaal Middendorp. Beiden hebben hun verantwoordelijkheid genomen. De vraag na het debat van gisteren is of onze politici ook hun verantwoordelijkheid gaan nemen.

Partijen die de afgelopen jaren het hardst hebben geroepen dat er (meer) kon worden bezuinigd op Defensie hebben de hand, tijdens het debat, niet in eigen boezem gestoken als het gaat om een kapot bezuinigde defensieorganisatie. Een kapot bezuinigde organisatie waarna generaal Middendorp nadrukkelijk verwees in zijn laatste optreden als CDS. Dit in tegenstelling tot minister Hennis die verklaarde dat zij geen relatie zag tussen het mortierongeval en de bezuinigingen van afgelopen jaren. En zo bleef zij het VVD-bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren tot de laatste snik verdedigen. Een gemiste kans.

De GOV|MHB heeft voorafgaand aan het debat een manifest uitgebracht:

J’accuse - een aanklacht tegen onze volksvertegenwoordiging

In de afgelopen tijd zijn er twee onderzoeken over Defensie verschenen die de aandacht opgeëist hebben: het ongeluk in Ossendrecht en het mortierongeval in Mali. Allereerst, het is vreselijk om je man, je vader, je kind, je collega te moeten verliezen.

Als vader van een militair weet ik wat het betekent als je kind in “het dal van de schaduw des doods” loopt en ik kan mij heel goed inleven; zeker ook na de dood van de zoon van mijn vrienden Peter en Inge van Uhm. Diep respect voor hen, maar ook voor de ouders van Kevin Roggeveld en Henri Hovink vrijdagavond jl. op de TV na het bezoek van de Commandant der Strijdkrachten. Wat ongelooflijk sterk van deze mensen. Nogmaals diep respect hiervoor.

Met opgeheven hoofd maar met ingehouden woede is de krijgsmacht teruggekeerd uit Uruzgan. Voor ingewijden was het duidelijk dat wij juist konden beginnen met het stapsgewijs overdragen van de verantwoordelijkheden aan de Afghanen. Een proces van 3* D regionale nation building werd in de kiem gesmoord door de politieke controverse tussen de ministers Bos en Balkenende en uiteindelijk door Bos beëindigd. “The Dutch approach”, waar iedereen naar keek, dit zou wel eens het recept kunnen zijn, was over. Vele doden en gewonden achtergelaten door de controverse tussen twee politieke partijen, waarvan er minimaal een het partijbelang boven het (inter)nationale belang stelde.

Lees verder op www.prodef.nl>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04  |  info [AT] kvmo [DOT] nl