Is de teerling geworpen?
Mediacentrum Defensie

Is de teerling geworpen?

Via allerlei media komt het bericht naar buiten dat de onderzeebootorder voor vier nieuwe Nederlandse onderzeeboten aan het Frans staatsbedrijf Naval Group zou zijn gegund. Hoewel het kabinet het besluit pas officieel 15 maart neemt, lijkt de teerling geworpen te zijn.

Dat wil zeggen, het voorstel gaat nog naar de Tweede Kamer die uiteindelijk het laatste woord heeft. Volgens de berichten zouden de Fransen 'de beste boot voor de beste prijs' hebben aangeboden. Dat zou natuurlijk kunnen. Daarbij hoop ik dan wel dat de prijs alleen niet de doorslag heeft gegeven. Mocht dat wel zo zijn, dan zal goedkoop zeer waarschijnlijk wederom duurkoop blijken te zijn. Als dat 'alleen maar' geld betreft, dan is dat vervelend, maar ook niet meer dan dat. Het zou wel veel ernstiger zijn als het kabinet om financiƫle redenen de veiligheid van de toekomstige bemanningen, maar daarmee ook de veiligheid van Nederland in gevaar brengt.


'Het gaat om onze veiligheid en daarmee moeten we niet marchanderen'

Het is daarom noodzakelijk dat het kabinet transparant laat zien waar de keuze op gebaseerd is en niet met allerlei drogredenen en wolligheden de daadwerkelijke redenen verdoezelt. Daarbij dient de regering dan ook duidelijk te maken of er wel sprake is geweest van een level playing field en het Franse staatsbedrijf niet onevenredig bevoordeeld is door de steun van de Franse staat. In het verklaren van de keuze dient eveneens onomstoten vast te komen staan dat politieke overwegingen geen rol hebben gespeeld. Het zou onverteerbaar zijn als met deze order de Franse steun voor het SG-schap van de NAVO van Rutte gekocht zou zijn. Daarnaast ben ik benieuwd welk deel van de opdracht naar Nederlandse bedrijven gaat. Ook dat was een eis in de aanbesteding en ook daar dient het kabinet de hand aan te houden. Ten slotte is het zeer zorgelijk dat politiek Den Haag het weer niet kan laten om nieuws te laten lekken over zoiets omvangrijks, relevants en belangrijks.

Zoals ik al zei, natuurlijk kan het Franse bod ook gewoon objectief gezien het beste bod zijn. Dat is dan ook goed, het gaat erom dat de Koninklijke Marine, net als de andere krijgsmachtdelen, daadwerkelijk de beste uitrusting krijgt. Jammer voor de andere aanbieders, maar dan wel een goed besluit. Totdat dat duidelijk is moeten we afwachten. Maar als het objectief niet het beste bod is, dan verwacht ik dat de Tweede Kamer haar rol pakt en besluit om de order te gunnen aan degene die wel de beste boot kan bouwen. Het gaat om onze veiligheid en daarmee moeten we niet marchanderen.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.