Het Torentje

14 mei 2019
2317 keer
Het Torentje
Afgelopen vrijdag was ik namens de defensievakbonden aanwezig in Den Haag om aan het defensiepersoneel een nadere toelichting te geven over de arbeidsvoorwaardelijke impasse waarin Defensie zich op dit moment bevindt. Het is niet voor het eerst dat het defensiepersoneel in een arbeidsvoorwaarden loze periode zit, en dat in een periode van hoogconjunctuur. De huidige cao is op 1 oktober 2018 verlopen en iedereen die begaan is met Defensie is van mening dat deze periode te lang begint te duren. De inflatie loopt op, terwijl de portemonnee niet wordt gevuld. De roep om een loonsverhoging vanuit de organisatie wordt dan ook steeds groter.

De vakbonden hebben afgelopen week een uiterste poging gedaan om uit de cao-impasse te komen. Dit door middel van een brief aan de minister en de staatssecretaris waarin wij onze arbeidsvoorwaardelijke inzet kenbaar hebben gemaakt. Deze inzet kunt u op onze site ( www.kvmo.nl ) vinden mocht u dit gemist hebben. De bal ligt dus bij de werkgever. Ik hoop dat ze de bal voor het open doel niet missen, zoals Ajax afgelopen week. Dan kunnen we eindelijk naar de arbeidsvoorwaardelijke finale. Het defensiepersoneel verdient dit dubbel en dwars.

Het defensiepersoneel is en blijft bijzonder, zo bleek afgelopen week weer tijdens de informatiebijeenkomst in Den Haag. En dat is goed want we hebben niet voor niets een bijzondere positie. De sessie in Den Haag was goed en interactief. Betrokken medewerkers die zich zorgen maken over hun organisatie en niet begrijpen waarom het zo lang moet duren voordat ze eindelijk op één worden gezet. Ze zijn over het algemeen goed op de hoogte van wat er bij andere sectoren speelt en zien dat de werkgevers daar creatiever met arbeidsvoorwaarden omgaan en een keuze hebben gemaakt door het personeel op één te zetten. Dit mede door de druk vanuit het personeel, maar ook vanuit de samenleving. Dit heeft ertoe geleid dat er extra stappen voor het personeel zijn gezet. Dit gezegd hebbende: defensiepersoneel blijft óók in deze bijzonder personeel want na de informatiebijeenkomst gaan de aanwezigen weer aan het werk zonder dat het standaard adagium actie, actie ,actie uit de zaal heeft geklonken.

Bij dit laatste heb ik beeld en geluid, maar het vervelende is dat de buitenwereld dit ook weet. ‘Gele hesjes’ worden door de premier uitgenodigd in ‘Het Torentje’ om over hun ‘problemen’ te praten. Dit omdat er aandacht vanuit de media is. Ik kan me niet herinneren dat er ooit militairen in ‘Het Torentje’ zijn geweest om hun zorgen over het wel en wee van Defensie kenbaar te maken. Waarom zou de premier hier tijd voor vrijmaken? Er is geen maatschappelijk druk en het defensiepersoneel mag toch niet staken. En dit is in mijn ogen juist een reden om ze wel uit te nodigen in ‘Het Torentje’. Want alles waar ‘Het Torentje’ voor staat wordt beschermd door Defensie, zowel in Nederland als daarbuiten. Ik verwacht niet dat een delegatie van Defensie wordt uitgenodigd in ‘Het Torentje’. Ik hoop echter wel op een mooie finale voor het defensiepersoneel met een VAR die vanuit ‘Het Torentje’ ingrijpt op het moment dat er sprake is van een arbeidsvoorwaardelijke dwaling bij Defensie.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04