Het hoort er (niet) bij

24 juni 2019
2256 keer
Het hoort er (niet) bij
Afgelopen week las ik in de Volkrant “Geen van de belangrijkste kandidaten om voorzitter te worden van de nieuwe Europese Commissie kan vooralsnog rekenen op voldoende steun van de Europese regeringsleiders en het Europees Parlement. Na vier uur debat gingen de regeringsleiders donderdagnacht verdeeld uiteen. Op 30 juni komt er een nieuwe EU-top om de Brusselse banencarrousel los te trekken. Premier Rutte tilde niet al te zwaar aan de mislukte poging. ‘Dit hoort erbij, je weet nooit hoe het zich verder ontwikkelt’.

We leven op dit moment in een bijzondere tijd. De (economische) spanning in het Midden-Oosten neemt toe en het heeft maar een haar gescheeld of Trump had een aanval op Iran had uitgevoerd omdat het een Amerikaanse drone uit de lucht heeft geschoten.

Ik ben benieuwd wat de Nederlandse en/of Europese reactie was geweest op deze Amerikaanse aanval. Ik heb nog geen reactie gelezen van minister Blok over het incident. Over de Amerikaanse beschuldiging dat Iran achter de aanvallen op tankers in de Golf van Oman zit was hij duidelijk: ‘Wij zijn niet overtuigd’ en hij meende dat de EU vooralsnog achter het atoomakkoord met Iran moet blijven staan. Niet overtuigd en meende.
Afgelopen week werd onze minister Blok fijntjes de oren gewassen over de protestacties in Hongkong. Tijdens een persconferentie vanwege zijn bezoek aan China gaf de Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan dat ‘westerse krachten’ de protesten in Hongkong aanwakkeren. Hij waarschuwde dat zij hun ‘zwarte hand’ moeten terugtrekken uit Hongkong en moeten stoppen met hun bemoeienissen met een interne Chinese kwestie. Het antwoord van onze minister was: ‘Nederland volgt de situatie met grote interesse, samen met de internationale gemeenschap, en zal dat blijven doen’. Volgt met interesse.

Niet overtuigd, meende, met interesse volgen. 75 jaar geleden sneuvelden duizenden militairen op de stranden van Normandië omdat zij overtuigd waren vrijheid te brengen in Europa. 75 jaar later zijn we deze zwaarbevochten vrijheid aan het verkwanselen. Waar zijn onze ‘leiders’? Het valt me op dat binnen de EU bijna niemand zich zorgen maakt, terwijl de eenheid binnen Europa en onze Westerse wereld op dit moment ver te zoeken is. Iedereen gaat zijn eigen gang en afspraken/regels zijn er om niet na te komen, laat staan af te dwingen.
De invloed van China, Rusland en de Golfstaten/Turkije wordt steeds groter in Europa maar dat wordt niet als zorgelijk gezien, want we hebben het toch met zijn allen heel erg goed. De vraag die hardop zou moeten worden gesteld is: wordt het beter als de invloed van bovenstaande landen in Europa toeneemt? Deze landen staan toch echt anders in de wedstrijd als het gaat om onze normen, waarden en het rechtssysteem.

Zolang Europa intern aan het navelstaren is en er geen echte leiders opstaan vrees ik dat er ook geen visie komt voor de ongewisse toekomst. ‘Dit hoort er bij’ en ‘je weet nooit hoe het zich verder ontwikkelt’ is niet de oplossing. Want het hoort er juist niet bij en we weten hoe het zich gaat ontwikkelen als het zo doorgaat. Gelijkgezinde landen wereldwijd moeten daarom snel de handen ineen slaan als zij hun normen, waarden en rechtssysteem voor hun kleinkinderen willen behouden. Zo niet dan ben ik ervan overtuigd dat de ‘bullenbakken’ van deze aarde het óók in Europa voor het zeggen krijgen.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04