Een positieve vibe

08 juli 2019
2184 keer
Een positieve vibe
Het zomerverlof staat voor de deur. Het is weer tijd om het bureau ‘leeg te maken’, zodat er met een gerust hart met verlof kan worden gegaan. Al is dit betrekkelijk want over het algemeen is er altijd wel wat te doen rondom Defensie. En dat komt goed uit, want dan heb ik genoeg stof voor mijn weblogs. Het valt mij echter wel op dat een kritische weblog ‘succes verzekerd’ is. Kritische weblogs worden veel vaker gelezen dan weblogs met goed nieuws of weblogs die meer van inhoudelijke aard zijn. Bad news sells, zo blijkt.

Ondanks het feit dat een kritische noot beter verkoopt hoop ik dat ik de komende maanden een positieve vibe kan blijven verkondigen. Want één ding is zeker: het arbeidsvoorwaardelijke resultaat van afgelopen week heeft de organisatie en het personeel goed gedaan. Uiteraard is niet iedereen tevreden maar over het algemeen kan na een week gesteld worden dat het defensiepersoneel tevreden en opgelucht is. Of mijn gevoel klopt ga ik snel merken, daar onze leden vanaf vandaag, via de website en ledenraadplegingen, hun oordeel kunnen geven over het bereikte resultaat. Dit kunnen zij doen tot vrijdag 26 juli a.s.. Op dinsdag 30 juli a.s. moeten de centrales (4) aangeven of de leden hebben ingestemd met het voorliggende resultaat. Als er wordt ingestemd, en daar ziet het wel naar uit gezien de reacties, kan het defensiepersoneel in augustus een extra bonus op zijn salaris verwachten, omdat een aantal maatregelen met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Altijd fijn, tijdens of net na de vakantie.

Een positieve vibe kreeg ik afgelopen week óók van de varende relatiedag aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. De weergoden waren de KM en de gasten gunstig gezind: een lekker zonnetje, goed zicht en een nagenoeg gladde zee. Het was dan ook goed vertoeven op ‘Het Wad’. Het is een blijft bijzonder dat het meteen vertrouwd aanvoelt als je aan boord stapt. De bedrijvigheid rondom het af- en aanmeren, de verkenningston aan het eind/begin van Het Marsdiep/Schulpengat en uiteraard de Lange Jaap (vuurtoren) normaliter het begin en het einde van iedere reis.

Het bijzondere van ons beroep zie je pas aan de reacties van de gasten aan boord. Wij zijn gewend aan helikopters die aan dek landen of van boord vertrekken; jachtvliegtuigen (F-16’s) die met veel kabaal laag boven het water scheren of schepen die vlakbij passeren of een goalkeeper die de oren ‘teistert’ als je vergeet je oren te beschermen. Serveer daarbij een ‘Blauwe hap’ en dan is het ‘marinegevoel’ compleet. Een gevoel dat je nooit meer kwijtraakt. Een gevoel dat in je DNA gaat zitten. Een gevoel van kameraadschap en trots dat je ‘erbij hoort’.

Een gevoel dat weer versterkt moet gaan worden. Het wordt dan ook tijd dat de Tweede Kamer na het zomerreces ‘spijkers met koppen gaat slaan’. Dat net zoals bij onze Belgische collega’s besluiten genomen gaan worden over de vervanging van onze verouderde schepen, zodat we de volgende positieve vibe door de marine kunnen laten stromen. Een marine met state of the art (Nederlandse) schepen waar niet alleen wij, maar heel Nederland trots op kan en moet zijn.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04