De opkomst van China

19 aug 2019
1669 keer
De opkomst van China Bron foto: US Navy photo
Op 5 september a.s. vindt in Rotterdam voor de 10e keer de Johan de Witt-Conferentie plaats. Het thema van de conferentie is China. De redactie van het Marineblad heeft in samenwerking met de organisatie een special over China samengesteld. Voor de deelnemers aan de conferentie is dit nummer een goede voorbereiding. Maar los daarvan maken actuele ontwikkelingen dat deze China-special relevant voor iedereen die geïnteresseerd is in geopolitieke ontwikkelingen.

China is een belangrijke handelspartner van Nederland. In 2017 bedroeg de export meer dan 11 miljard euro en de import meer dan 36 miljard. Naast de grote Chinese containerschepen die geregeld de Rotterdamse haven aandoen is er sinds anderhalf jaar een rechtstreekse treinverbinding tussen China en Rotterdam. Via deze nieuwe ‘Zijderoute’ kunnen containers in 15 dagen naar Nederland vervoerd worden. Dit is drie keer sneller dan per schip en goedkoper dan per vliegtuig. Aan de andere kant zien we dat China uit eigen nationale belang bezig is zijn geopolitieke invloed wereldwijd te vergroten. Bekende voorbeelden hiervan zijn de miljarden die het investeert in Afrika en het overnemen van de Griekse containerhaven Piraeus. China deinst ook niet (meer) terug voor vlagvertoon in Europese wateren. Onlangs bracht het Chinese marineschip Xi An 153 een bezoek aan Rotterdam. Het schip was op instigatie van de Chinese ambassadeur naar Nederland gekomen. Op die bewuste dag stond uren voordat de Xi An arriveerde een grote groep Chinezen met Chinese vlaggen op de Parkkade.

Een paar jaar ervoor hadden enige Chinese fregatten de Rotterdamse haven aangedaan. En vorig jaar stuurde de Volksrepubliek een aantal oorlogsschepen naar de Middellandse- en Baltische Zee om daar samen met de Russen deel te nemen aan een grootscheepse oefening. Voor komende najaar staat er wederom een (amfibische) oefening in De Oostzee gepland. Na Rusland en China doen nu ook Venezuela mee aan deze oefening. De Chinese vaartuigen werden/worden tijdens hun doorvaart door Het Kanaal en over de Noordzee begeleid door Britse, Belgische, Deense en Nederlandse oorlogsschepen.

We zullen er aan moeten wennen dat China naast een (goede) handelspartner ook een grootmacht wil zijn, die zijn stempel wereldwijd zal willen drukken, onder meer met zijn snel groeiende krijgsmacht. De verwachting is dat China in 2030 een vloot heeft met vijfhonderd fregatten. Dat is veel meer dan de totale Amerikaanse vloot van zo'n 350 schepen. Een dergelijke vloot heeft men niet nodig om de eigen kustwateren te beschermen. In de eigen regio laat China zich reeds gelden door in de internationale wateren in de Zuid-Chinese Zee kunstmatige eilanden aan te leggen ter bescherming van de Chinese belangen. Een eerste aanwijzing van wat China wil gaan doen met zijn grote krijgsmacht?

In 2021 gaat er waarschijnlijk een Brits vlootverband met aan het hoofd het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth naar ‘De Oost’. Het is niet ondenkbaar dat bevriende naties, waaronder Nederland, hiervoor ook een schip zullen leveren. Dit zal een operationeel interessante, maar ook mooie reis zijn voor de desbetreffende bemanning. Je gaat immers óók naar de marine om iets van de wereld te zien. Het vlootverband zal ongetwijfeld gebruik gaan maken van het recht op vrije doorvaart, Mare Liberum, in de Zuid-Chinese Zee. Ik ben benieuwd of onze Chinese handelspartner dan net zo enthousiast reageert op dit bezoek als bij zijn bezoeken aan onze wateren.

Dit Marineblad is dan ook zeer de moeite waard om te lezen>>

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04