Trots: Oranje boven!

07 okt 2019
2726 keer
Trots: Oranje boven!
Afgelopen week lieten onze boeren zien dat zij in korte tijd in staat zijn een grote logistieke ‘operatie’ nagenoeg vlekkeloos en inventief uit te voeren. Het was bijzonder om te zien hoe de ‘bestorming van de residentie’ via de sociale media live kon worden gevolgd en werd becommentarieerd. Binnen de kortste keer was duidelijk dat de actie door een groot deel van onze samenleving werd ondersteund. In de vroege ochtend werden er al beelden gedeeld van Texelse boeren die vanaf de TESO in Den Helder op het vaste land kwamen . Het waren inventieve boeren die later over het strand zijn gaan rijden omdat de wegen naar Den Haag verstopt zaten. En die met hun tractoren op de weg naar Den Haag even langs Hilversum reden om de NOS erop te wijzen dat ze de ‘operatie’ niet moesten ‘downplayen’ door te berichten dat er maar enkele tientallen tractoren in Den Haag waren. Het was een krachtig, samen sterk, signaal dat de boeren hebben afgegeven.

De schrik zal er in Den Haag goed in zitten. Is dit een eenmalig, op zichzelf staand protest of het begin van een protestgolf in Nederland? Als onze politici hun timeline hebben gevolgd dan schat ik in dat ze zich realiseren dat ze een waarschuwing hebben gekregen. Want al stalen de boeren vorige week de show, er waren opvallend veel geluiden van ontevreden burgers die op andere terreinen nu ook willen gaan doorpakken. Ik ben dan ook benieuwd of het een ‘hete herfst’ gaat worden in de residentie.
 
De vakbonden en VNO-NCW hebben afgelopen week ook een krachtig signaal afgegeven. Zij roepen het kabinet op niet langer te dralen over de vervanging van onze onderzeeboten en fregatten. Zij zijn de mening toegedaan dat de hoognodige vervangingen van dit marine-materieel zoveel mogelijk van Nederlandse bodem moet zijn. Ik ondersteun deze oproep van harte. Nederland is een maritiem scheepsbouwland met een innovatieve kennisindustrie. Het zou te gek voor woorden zijn als het kabinet, dat wel aandelen KLM koopt, onze Gouden Driehoek grotendeels de nek om zou draaien om Merkel of Macron een plezier te doen. Nederlandse aanbesteding zorgt voor vele manjaren hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland met een grote spin off naar onze kennisindustrie.

Het is tijd voor een krachtig signaal vanuit de residentie: de Nederlandse vlag gaat ten top voor onze kennis- en maakindustrie. Maak Nederland weer groot en trotst en laat de wereld zien dat wij in staat zijn excellente oorlogsschepen en onderzeeboten te bouwen. Ik schrijf hier bewust oorlogsschepen en geen marineschepen. De tijd van rondvaren met nagenoeg onbewapende schepen is niet meer van deze tijd. Willen we onze bemanningen én onze belangen goed kunnen beschermen dan moeten we er voor zorg dragen dat men zich wel twee keer bedenkt om onze schepen en onderzeeboten aan te vallen. Dit kan alleen met innovatieve en goed bewapende schepen en onderzeeboten. Die Nederland nodig heeft en verdient. Een mooie uitdaging voor onze kennis- en maakindustrie om hier invulling aan te gaan geven. Maar dan moet zij wel in de gelegenheid worden gesteld door het kabinet: Oranje boven!

button reageren

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04