Een veilig 2020?

06 jan 2020
3134 keer
Een veilig 2020?
Het jaar 2020 is in alle opzichten knallend begonnen. De discussie over ‘onze veiligheid’ is na een gewelddadig Oud en Nieuw weer in volle hevigheid losgebarsten. De hulpdiensten hadden hun handen weer vol aan hun eigen veiligheid, op het moment dat ze mensen bijstonden die in nood verkeerden of hulp nodig hadden. Net als voorgaande jaren waren onze in the line of duty hulpverleners weer ‘het haasje’. Het valt me op dat de raddraaiers steeds jonger worden. Het zijn veelal jongeren in de leeftijd van 12-15 jaar die, niet gehinderd door enig normen- en/of waardenbesef, hun ‘feestje’ op straat vieren. Kinderen van 12-15 jaar die ‘s nachts, zonder enige vorm van begeleiding, op straat rondzwerven met maar één doel: rottigheid uithalen. In de wetenschap dat de kans heel erg klein is dat ze worden opgepakt en bestraft.

De verwachte standaardreactie van de politiek is dat er een vuurwerkverbod moet komen. Dit gaat het probleem van geen normen/waardenbesef niet oplossen. Zolang men tijdens Oud en Nieuw ongestraft auto’s in brand kan steken, ramen kan ingooien en hulpdiensten kan belagen zal er niets veranderen. Het is immers het feestje van ‘De Oud en Nieuw hooligans’ en dat laten ze zich niet ontnemen. Er zijn in mijn ogen twee oplossingen voor dit probleem: of je pakt ze keihard aan, in samenwerking met Defensie, of je sluit probleemwijken af. Je laat ze hun gang gaan in hun eigen wijk en alles wat er wordt vernield wordt niet op kosten van de overheid/gemeente hersteld in de hoop dat de wijk een zelfreinigend vermogen gaat vertonen. Hooligans in een voetbalstadion worden ook niet getolereerd. Waarom worden de Oud en Nieuw hooligans dan wel met een fluwelen handschoen aangepakt?

Ook geopolitiek zijn we knallend het nieuwe jaar ingegaan. Met de drone-aanval op generaal Soleimani, de tweede man en CDS van Iran, hebben de Amerikanen in het Midden-Oosten het spreekwoordelijke lont in het kruitvat aangestoken. De beurzen reageerden onmiddellijk met koersdalingen en beleggers zoeken hun heil weer in goud en zilver. De oliemaatschappijen waren er weer als de kippen bij om de brandstofprijzen per direct te verhogen, met als gevolg dat hun aandelen in tegenstelling tot andere fondsen stegen. De een zijn dood is de ander zijn brood, zo luidt een bekend gezegde. Onze politici reageerden net als de aandeelhouders ongerust: de situatie is zorgelijk en ernstig. Langzamerhand wordt Nederland wakker: een liquidatie in het ver weg gelegen Bagdad kan grote gevolgen hebben voor ons land en opgehoogde dijken kunnen ons hier niet tegen beschermen.

Het Tv-programma Hart van Nederland onderzocht wat Nederlanders vinden van de aanstaande missie van Zr. Ms. De Ruyter in de Perzische Golf. Iets meer dan de helft geeft aan dat onze marine onze belangen in de Golf moet gaan behartigen. Immers, als de olietoevoer uit de Perzische Golf stokt dan heeft dit grote gevolgen voor onze economie en onze portemonnee. Dit is niet leuk maar valt in het niet bij de gevolgen voor onze veiligheid. Het is afwachten hoe Iran en bondgenoten Rusland en China op de liquidatie gaan reageren.

Op 28 december jl. twitterde BNR Radio nogal onheilspellend: “2020: De Derde Wereldoorlog: uw @ajboekestijn en @robdewijk Kerstspecial. Fijne dagen!”  Ik hoop dat u fijne dagen achter de rug heeft. 2020 ligt voor ons. Ik wens u allen een mooi, gezond en vooral veilig jaar toe, waarin onze politici inzien dat extra investeren in een moderne krijgsmacht geen overbodige luxe is.

https://www.kvmo.nl/images/templateopmaak/button_reageren.jpg

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04