De ongemakkelijke waarheid

20 jan 2020
2774 keer
De ongemakkelijke waarheid Bron foto: nl.wikipedia.org
Sinds een paar weken woedt er een heuse oorlog in Nederland. U heeft het misschien nog niet gemerkt maar iedere dag wordt in de media stilgestaan bij de gevolgen van deze oorlog. Gelukkig hoeft u er niet van wakker te liggen want het betreft maar een ‘talkshowkijkcijfer’ oorlog.

Voor de meeste Nederlanders is een echte oorlog gelukkig een paar uur vliegen van huis. Met dit denkbeeld was het dan ook schrikken dat er afgelopen week de nodige aandacht was voor Ingo Piepers. Piepers, voormalig officier der Mariniers, voorspelde en promoveerde in 2006 met zijn onderzoek dat in 2020 +/- twee jaar de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijk onderbouwing van zijn voorspelling zijn z’n boeken On the Thermodynamics of War and Social Evolution en 2020 Warning gratis online te vinden.

Het is natuurlijk een ongemakkelijke en onwenselijke gedachte dat volgens Piepers op korte termijn WOIII uitbreekt. Een gedachte die we met zijn allen dan ook graag snel naast ons neer willen leggen en willen afdoen met een 'het zal wel'. Echter, het is en blijft een door Piepers wetenschappelijke onderbouwde inconvenient truth.

Als ik het vergelijk met de ‘Inconvenient Truth’ van Al Gore zie ik toch wezenlijke verschillen. Geen anti WOIII demonstraties op het Malieveld, geen WOIII spijbelaars en geen anti WOIII marsen in Amsterdam. Geen ‘Greta’ die namens de jongeren in actie komt en geen ‘Anti WOIII akkoord’ van Parijs. Het uitblijven van enige vorm van aandacht en actie is toch wel bijzonder. Kennelijk is de ene ongemakkelijke waarheid niet vergelijkbaar met de andere. Terwijl een Derde Wereldoorlog tot directe en aanzienlijk ergere gevolgen zal leiden voor de bevolking.

Afgelopen week werd de ‘Green deal’ van Frans Timmermans in Brussel zonder noemenswaardige wanklank aangenomen. 1000 miljard wordt er uitgetrokken om één inconvenient truth tegen te gaan. Waar blijft de ‘Security Deal’? De (geopolitieke) spanningen rondom de Europese Unie lopen alleen maar op, mede vanwege onze Iraanse ‘vrienden’ die bij monde van President Hassan Rouhani melden dat ‘Today, the American soldier is in danger, tomorrow the European soldier could be in danger’. Of onze Chinese handelspartners die niet blij zijn en Nederland dreigen met een handelsoorlog omdat ASML de nieuwste chiptechnologie niet aan hen mag leveren. Niet alleen rondom de Unie neemt de spanning toe. Ook in landen zelf, zoals bijvoorbeeld in het moederland van Greta, waar afgelopen week in de media werd stil gestaan bij ‘Wat is er in Zweden aan de hand’.

De wereld warmt duidelijk op maar niet alleen vanwege het klimaat. Er zijn allerlei ontwikkelingen op veiligheidsgebied die van grote invloed zijn op ons toekomstige leefklimaat en op de toekomst van onze kinderen. Echter, voor deze ongemakkelijke waarheid sluiten onze (Europese) politici en beeldvormers maar wat graag de ogen want die past niet in hun kijk op de wereld: niet de machtsbeluste mens maar gassen en fijnstof zijn vijand nummer één van onze kinderen.

Ik hoop van ganser harte dat de voorspelling van Piepers niet uit gaat komen. Want als dit wel het geval is heeft de Europese Unie op het verkeerde paard gewed en dat zou bijzonder inconvenient voor ons allen zijn.

https://www.kvmo.nl/images/templateopmaak/button_reageren.jpg

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04