Inburgeren in eigen land

10 feb 2020
1653 keer
Inburgeren in eigen land
Het nieuwe jaar is begonnen. Over een paar maanden zal het Zweedse vredesonderzoeksinstituut SIPRI met een nieuw rapport komen over de wereldwijde militaire uitgaven. In 2018 werd er een nieuw record gebroken, nog nooit werd er zoveel aan defensie uitgegeven: ruim 1820 miljard dollar. Ik durf de voorspelling aan dat er in het jaar 2019 wederom een record zal worden gebroken. De aardse spanningen lopen immers vele malen sneller op dan de temperatuur.
De Verenigde Staten, China, Saoedi-Arabië, India en Frankrijk vormen de top vijf en zijn volgens het instituut goed voor 60% van de militaire uitgaven op onze wereld. Het zal niemand verbazen dat Nederland op het gebied van defensie-uitgaven een zeer bescheiden middenmoter is. Het geeft 0,6% van het totale wereldwijde bedrag uit aan militaire uitgaven.

In een ander, onlangs gepresenteerd, rapport van SIPRI staat dat China op het gebied van wapenproductie bezig is met een inhaalslag. Zij is op dit moment, na de Verenigde Staten, de één na grootste producent van defensiematerieel en heeft hiermee Rusland naar de derde plaats verstoten. Doordat de Chinese wapenindustrie geen openheid geeft over haar prestaties, verwacht het SIPRI dat de Chinese ‘inhaalslag’ in werkelijkheid veel groter is dan in haar rapport wordt weergegeven.

Afgelopen week tweette VVD’er Andre Bosman over een ander rapport. Zijn tweet luidde: “Beschamende positie op dit lijstje. Daar horen we verder niemand over. Vooral druk met klimaat en duurzaamheid. Maar pal staan voor onze veiligheid is niet in beeld”. De tweet ging over het onderzoek “Percentage of Europeans Who Are Willing To Fight A War For Their Country – Brilliant Maps”. Volgens dit onderzoek uit 2017 is maar 15% van de Nederlandse bevolking bereid om voor onze cultuur en vrijheid te vechten. Hiermee staan we op de één na laatste plaats, nog net voor Japan. Het is dan misschien ook niet vreemd dat er zoveel vacatures zijn bij onze krijgsmacht en dat Nederland zo weinig aan defensie besteedt. Ik vroeg mij af of er een relatie is te leggen tussen de defensie-uitgaven en de ‘sneuvelbereidheid’ van de inwoners. Door beide rapporten naast elkaar te leggen krijg je hier een beeld van.

Laten we beginnen met Nederland. Wij geven 0,6% uit van de totale militaire uitgaven wereldwijd en 15% van ons Nederlanders is bereid voor ons land te vechten. Frankrijk geeft 3,5% uit en 29% van de Fransen is bereid om voor Frankrijk te vechten. Rusland geeft 3,4% uit en 59% van de bevolking wil vechten voor Poetin. In Europa neemt Turkije ook een bijzondere positie in. Het geeft 1% uit en 73% van de Turken, in Turkije, is bereid voor Erdogan te vechten.

Als we buiten Europa kijken geeft China, met een slag om de arm, 14% uit aan defensie en is 71% van de Chinezen bereid voor zijn/haar land te vechten. India spant in verhouding de kroon: het geeft 3,7% uit en 75% is bereid om voor het vaderland te vechten. Koploper Verenigde Staten geeft 36% uit aan defensie en 44% van de Amerikanen is bereid te vechten voor hun land.

Als ik naar de bovenstaande vergelijking kijk is er in mijn ogen een duidelijk verband te leggen tussen het defensiebudget en de ‘sneuvelbereidheid’ van een bevolking. Het heeft immers weinig zin om te investeren in een krijgsmacht als de bevolking haar belangen niet wenst te verdedigen. Ik weet niet of u een ongemakkelijk gevoel krijgt bij deze constatering. Als dit juist is dan is het wachten op militairen van een land die wel bereid zijn te vechten voor hun belangen. Zij beschikken immers ook over een goed uitgeruste krijgsmacht om dat te kunnen doen. Je investeert immers niet voor niets in een krijgsmacht. Ik hoop dan ook voor de 85% van de Nederlanders die niets om onze cultuur, normen en waarden geven dat zij goed kunnen inburgeren in hun eigen land nadat zij ‘de veroveraar’ met open armen hebben onthaald.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04