De geopolitieke wereld draait door

16 mrt 2020
2222 keer
Turkse president Erdogan in Brussel (archieffoto). Turkse president Erdogan in Brussel (archieffoto). Bron foto: The Council of the European Union
Terwijl Nederland en de rest van Europa volledig gefocust zijn op de coronacrisis draait de geopolitieke wereld gewoon door. De spanningen rondom de Middellandse Zee raken in rap tempo verhit. Onze NAVO-partner Turkije speelt hierin een belangrijke rol. Zoals de geschiedenis ons leert richt een premier die onder vuur ligt zijn pijlen op het buitenland.

President Erdogan speelt dan ook hoog spel op dit moment. Hij wil zijn bevolking laten zien dat hij een krachtige leider is. Hij is Syrië binnengevallen en zet de Europese leiders onder druk met het open zetten van de grens naar Europa. Hij weet immers dat de Europese ‘slapjanussen’ hem tegemoet zullen komen als de beelden van de erbarmelijke omstandigheden waaronder de migranten bivakkeren op de nationale tv worden gedeeld. Hij denkt dan ook zeker dat hij het gaat ‘schaffen’.
Bij zijn bezoek aan Brussel ging de rode loper uit. President Erdogan werd zoals te verwachten is luid toegejuicht door zijn Turkse onderdanen die zich in Brussel hadden verzameld. De eerste toezeggingen zijn al weer gedaan en hij laat dan ook weten dat hij door blijft gaan totdat al zijn eisen zijn ingewilligd.

Ook in de Middellandse Zee laat Turkije graag zien wie de baas is. Met het eind vorig jaar gesloten zeegrens-akkoord tussen Turkije en Libië zet Turkije de verhoudingen in en rond de Middellandse Zee op scherp. Het op 27 november 2019 gesloten akkoord stelt een Exclusieve Economische Zone in van zuid-Turkije helemaal tot aan de Libische noordoostkust. Turkije steunt het regime in Tripoli waarmee het deze afspraak heeft gemaakt. Rusland en Egypte ondersteunen de tegenpartij, de Libyan National Army. Egypte heeft afgelopen week een duidelijk signaal afgegeven aan Turkije: het heeft een nieuwe marine-eenheid opgericht die Turkse schepen moet verhinderen om goederen naar het regime in Tripoli te brengen.

Naar aanleiding van het hierboven genoemde akkoord riepen de Christen-Unie en D66 de Tweede Kamer op een marineschip naar deze regio te sturen. Ik ben het hiermee eens ware het niet, en dat weten de Kamerleden ook, dat de marine geen schepen meer kan inzetten omdat we ze niet hebben dan wel niet meer kunnen bemannen vanwege het grote aantal vacatures.

Daar waar Europa op geopolitiek gebied geen enkele leiderschap toont laat de Russische leider Poetin duidelijk zien wat hij van de Turkse geopolitiek vindt. Tijdens een topontmoeting in Moskou liet hij tot verbijstering van de Turkse delegatie president Erdogan in ‘niemandsland’ twee minuten lang wachten. Dit werd door middel van een tijdklok op TV duidelijk in beeld gebracht. Erdogan ging er maar bij zitten in afwachting van het moment waarop Poetin hem wenste te ontvangen. Een groot verschil met het onthaal in Brussel. Ik denk niet dat deze beelden in Turkije zijn uitgezonden.

Inmiddels nemen de spanningen rondom Griekenland toe. Turkije zal er alles aan doen om de migrantenstroom op gang te brengen om Europa nog verder onder druk te zetten, zodat het aan zijn eisen gaat voldoen. De Grieken houden tot nu toe stand maar staan met hun rug tegen de Turkse muur. Nederland heeft aangegeven geen migranten vanuit het grensgebied op te nemen en steunt Griekenland. Www.defensie.nl berichtte: “Extra marechaussees controleren vanaf vandaag grenzen tussen Griekenland en Turkije. Daarmee biedt Nederland de Grieken, op verzoek van Frontex, verdere ondersteuning bij de migratieaanpak. Dat is nodig, omdat de buitengrenzen van de Europese Unie onder druk staan en het Griekse asielsysteem is vastgelopen. Dat meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel en Migratie vandaag aan de Tweede Kamer”.
Het aantal marechaussees betreft, inclusief de ‘extra’ ondersteuning , welgeteld negen functionarissen. De Grieken zullen ons erg dankbaar zijn met de hulp om de ‘Turkse muur’ overeind te houden.

https://www.kvmo.nl/images/templateopmaak/button_reageren.jpg

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04