Take care and stay safe

23 mrt 2020
2011 keer
Take care and stay safe Bron foto: pixabay.com/Gerd Altmann
In het onlangs gepubliceerde World Happiness Report van de Verenigde Naties staat Nederland op de zesde plaats van de gelukkigste landen ter wereld. Alleen in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Denemarken en Finland zijn de mensen gelukkiger. Het is natuurlijk al enige tijd geleden dat het onderzoek heeft plaatsgevonden maar ik denk dat als men nu het onderzoek opnieuw zou uitvoeren de Nederlander nog steeds zal aangeven dat hij of zij zich gelukkig prijst in Nederland te wonen. De afgelopen dagen is namelijk gebleken dat het coronavirus ook een positief effect heeft, namelijk dat het verbroedert.

Ouders die verplicht thuiswerken hebben ineens tijd om samen wat met hun kinderen te doen. Op het pleintje voor mijn huis, waar ik bijna twintig jaar woon, heb ik nog nooit zoveel kinderen met hun ouders zien spelen. Het roept bij mij oude herinneringen op toen het nog heel gewoon was dat men vakantie vierde met een ijsje in het park. De afgelopen dagen is het ook aanzienlijk drukker op de momenten dat ik mijn hond uitlaat. Veel mensen schijnen zich te realiseren dat een wandelingetje in de buitenlucht in veel Europese landen inmiddels tijdelijk verboden is en dat dit in de nabije toekomst misschien ook in ons land het geval zal zijn.

Voor veel Nederlanders is deze bijzondere periode een eyeopener. Wat hebben we het toch goed in Nederland en wat zijn we creatief in het bedenken van oplossingen hoe we ons door deze crisis heen kunnen slaan. Maar ik stel ook vast dat bij een grote groep mensen de urgentie om afstand van elkaar te houden nog steeds niet is doorgedrongen. Kennelijk denken deze mensen dat het virus hen niet zal treffen. In de komende, ongetwijfeld lastige en onzekere, periode zal blijken hoe we ons als samenleving staande weten te houden. Als ik zie hoe de Amerikaanse bevolking zich aan het voorbereiden is op de coronacrisis door massaal wapens en munitie aan te schaffen ben ik weer blij dat ik in Nederland woon. Het kan ook anders: Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben (tijdelijk) de strijdbijl begraven en hebben samen een commandocentrum opgericht om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Als we het virus zo effectief mogelijk willen indammen zullen we dit met zijn allen moeten doen. En dit zal lastig zijn, want hoe bestrijd je een onzichtbare vijand? Een vijand die niet iedereens vijand is maar zich voornamelijk richt op de zwaksten in onze samenleving? Een vijand waarover de ‘inlichtingen’ nog niet compleet zijn? Zo’n vijand kan alleen bestreden worden door saamhorigheid en eenheid te tonen en op basis van best guess besluiten te nemen.

Het wordt dan ook tijd voor politiek leiderschap, voor een ‘oorlogskabinet’ dat zorgt voor politieke eenheid in ons land. Niemand weet hoe de crisis zich verder gaat ontwikkelen in Europa en de rest van de wereld. Dit omdat daar waar in Europa de informatie over het virus zich - net als het virus zelf - vrij verspreidt, andere landen belangrijke informatie bewust niet delen om hun leiders niet in problemen te brengen.

Nederland bereidt zich voor op het zwartste scenario. Laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen. Maar mocht dat wel het geval zijn dan staan onze krijgsmacht en Politie paraat om ons door een noodtoestand heen te helpen. Eén ding gaan we leren van deze crisis: just in time management bij in the line of corana duty overheidsdiensten leidt tot overheidsdiensten die niet goed kunnen functioneren in tijden van nood. Een harde les en een hard gelag voor alle hulpverleners die op dit moment in the line of duty werken of door hen verzorgd of ondersteund moet worden. Maar voor nu: take care and stay safe.

https://www.kvmo.nl/images/templateopmaak/button_reageren.jpg

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04