Het geopolitieke post-corona tijdperk

30 mrt 2020
1331 keer
Het geopolitieke post-corona tijdperk
Sinds vorige week bevinden we ons in een intelligente lockdown om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Afgelopen weekend is gebleken dat het IQ van de Nederlanders hoog genoeg is om te begrijpen wat ons kabinet hiermee bedoelde. Want ondanks het zonnige weer was het niet druk op de stranden, in de bossen en winkelstraten. Dit beeld geldt niet alleen voor Nederland, het is van toepassing op een groot gedeelte van Europa. Het is stil op de straten en pleinen en in parken.
Het zal u waarschijnlijk eveneens opgevallen zijn dat er binnen de Europese Unie weinig onderlinge solidariteit en coördinatie van beleid is wat betreft de aanpak van het coranavirus. Het is ‘ieder voor zich’ en ieder land pakt de crisis op zijn eigen manier aan. Nu Nederland, net als Spanje en Italië, (tijdelijk) de strijd tegen lege IC-bedden lijkt te gaan verliezen richten we ons op Duitsland, dat wel voldoende IC-bedden gereed heeft. Het verschil in het beleid tussen ‘just hopefully enough’ en ‘enough’ is inmiddels duidelijk en pijnlijk zichtbaar.

Ook in de Verenigde Staten komt men tot het besef aan het begin te staan van een zware strijd tegen het virus. En hoe America first nu in de praktijk gaat werken is onduidelijk. Zo maakt Philips zich zorgen of het de beademingsapparatuur die het in de VS maakt nog wel naar andere landen mag exporteren. De Amerikaanse overheid zou deze in het kader van de strijd tegen corona wel eens kunnen vorderen. Vooralsnog lijken deze zorgen niet terecht, want de eerste 100 apparaten zijn reeds aan Nederland geleverd. Echter, de tijd zal leren of het beleid verandert.

Daar waar de landen in Europa vooral met zichzelf bezig zijn zie je vanuit andere landen een charmeoffensief richting Europa. Zo ontving Nederland onlangs 200.000, van de toegezegde 800.000, mondkapjes van het Chinese telecombedrijf Huawei. Huawei wil graag een belangrijke rol spelen in de aanleg van ons 5G-netwerk maar ondervindt vanuit onze politiek tegenwerking. Nederland wil bedrijven uit landen die een offensieve cyberstrategie hanteren uitsluiten van de meest gevoelige punten van het 5G-netwerk, vanwege het risico dat deze bedrijven door hun overheden kunnen worden gedwongen informatie te delen. China is niet alleen een weldoener richting Nederland, ook andere Europese landen waar de nood hoog is zoals Spanje, Italië en Frankrijk krijgen vanuit China mondkapjes, beschermende pakken, testkits en beademingsapparatuur. China heeft zelfs een team van artsen naar Italië gestuurd.

Niet alleen China ontpopt zich tot een weldoener. President Poetin heeft na een telefoongesprek met de Italiaanse premier Giuseppe Conte hulp aan Italië toegezegd. Rusland heeft acht mobiele brigades medisch personeel, speciale voertuigen voor het desinfecteren en ander medisch materiaal aangeboden. Daarnaast wordt een honderdtal Russische virologen en epidemiologen ingevlogen om te helpen en/of om kennis en ervaring op te doen.

Voor veel Europese landen zijn China en Rusland momenteel dus de weldoeners. Onze grote broer Amerika laat het afweten omdat het vooral met zichzelf bezig is. Als de VS inderdaad medische (hulp)middelen gaan vorderen voor eigen gebruik dan worden zij zelfs een boeman richting Europa en de rest van de wereld. Het coronavirus zet letterlijk en figuurlijk de wereld op zijn kop. In Italië worden vlaggen van de Europese Unie verbrand en vervangen door Russische en Chinese vlaggen. Het zijn interessante geopolitieke tijden, ik ben dan ook zeer benieuwd naar het post-corona tijdperk.

 

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04