Ik hou van …

08 juni 2020
1074 keer
Ik hou van …
We hebben een bijzondere week achter de rug. De media hadden hun handen vol aan corona, de dood van de Amerikaan George Floyd en aan de wijze waarop bestuurlijk Nederland omgaat met ‘ondeugende’ burger(-meester)s. Van de een op de andere dag werd de zorgvuldig uitgestippelde route naar het nieuwe normaal de nek omgedraaid. Voor- en tegenstanders haalden alles uit de kast om hun gelijk te halen.

Aangezien de verkiezingen er aan komen kunnen de politieke partijen zich op dit vlak goed profileren. Ineens speelt onze gezondheid kennelijk geen rol meer. Na onszelf maandenlang van alles ontzegd te hebben was de onfortuinlijke dood van George Floyd voor sommigen de trigger het (politieke) roer om te gooien. Het vreselijke incident heeft inmiddels één ding duidelijk gemaakt: het in Den Haag bedachte nieuwe normaal heeft nog maar weinig draagvlak in de samenleving als het overgrote deel ervan zich nagenoeg geen zorgen maakt over het virus.

Dit laatste is overigens een goed teken, want een angstige samenleving zou onze economie de nek om draaien. Dit zou grote nadelige gevolgen hebben voor ons ‘gelukkige leven’. Want één ding is zeker: de Nederlander is gelukkig. Althans volgens het CBS, dat heeft uitgezocht dat van de mensen met een Nederlandse achtergrond 90 procent gelukkig is en van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond 81 procent. Ik ben dan ook blij dat ik met mijn gezin in ‘ik hou van Holland’ woon. Een veilig land, met goede sociale voorzieningen. Ik verbaas me dan ook iedere keer weer dat een kleine groep die schijnbaar niet gelukkig is in ons land de (beleids)agenda bepaalt en dus uiteindelijk uw en mijn geluk bepaalt. Onze typisch Nederlandse ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit helpt in deze niet want dan word je niet gehoord.

In het corona- en George Floyd-mediageweld viel een belangrijke mededeling van onze minister van Defensie niet op: het kabinet gaat niet voldoen aan de afspraak om richting de 2% BBP defensiebudget te groeien. Dit vermoeden hadden veel militairen natuurlijk al jaren maar het kabinet heeft zo lang als mogelijk de schijn proberen op te houden. Net als de kabinetten Rutte I en II heeft Rutte III het beleid van de voorgangers voortgezet. Een goed defensieapparaat om ons ‘ik hou van Nederland’ mede veilig te houden is niet belangrijk. De HEMA, KLM en andere vervoersbedrijven zijn blijkbaar van groter vitaal belang voor Nederland. Gaan zij ons beschermen tegen het kwaad dat op deze aardbol aanwezig is?

In het huidige mediageweld hoor je ook nagenoeg niets over het toekomstige pensioenstelsel. De komende weken zijn echter cruciaal voor velen van ons. Als De Nederlandse Bank zijn zin krijgt verdampt uw gespaarde pensioen als sneeuw voor de zon. Dit zal een negatieve invloed hebben op ‘het geluk’ van velen. Onze pensioenbestuurders hoor je echter niet. Ze verschuilen zich graag achter De Nederlandse Bank. Dat komt hen namelijk wel goed uit: lekker makkelijk in plaats van het gevecht voor hun deelnemers aan te gaan. Onlangs werden de maandcijfers van het ABP gepresenteerd. De maand maart was dramatisch. De maand april was weer fantastisch (21 miljard winst). Van het fantastische behaalde rendement over 2019 is nog steeds ruim 40 miljard euro over. Voor de beeldvorming: dit is ongeveer 40 jaar het bedrag dat in het ABP jaarlijks uitkeert aan pensioenen en dan houdt het nog 400 miljard euro over. Ik durf dan ook gerust te stellen dat ‘ik hou van mijn ABP’. De afgelopen 33 jaar, ik ben deelnemers sinds 1987, heeft het een gemiddeld rendement van 7% gerealiseerd. Jammer genoeg mag hier niet mee gerekend worden. Dit begrijp ik maar een (veilig) rendement van 0,3% is toch echt van de zotte.

‘Ik hou van Holland’ is zeker van toepassing op mij. Maar ik maak me wel zorgen. Of het nu gaat over onze veiligheid, het klimaat of onze pensioenen, het is een kleine groep die uiteindelijk de beleidsagenda bepaalt. De ‘gelukkige’ Nederlander laat zich niet horen of zien en wordt dan ook gemakshalve niet serieus genomen. Deze groep klaagt immers niet. Het wordt dan ook tijd dat de ‘ik hou van Holland’-Nederlanders een signaal afgeven en de pleinen en parken met in achtneming van de coronarichtlijnen gaan vullen om politiek en media te laten zien wat zíj willen.


https://www.kvmo.nl/images/templateopmaak/button_reageren.jpg

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04