Lidmaatschap

14 sept 2021
357 keer
Lidmaatschap Bron foto: Ministerie van Defensie, Twitter Koninklijke Marine @kon_marine
Afgelopen donderdag 9 september mocht ik aanwezig zijn bij de commando-overdracht van de functie van Commandant Zeestrijdkrachten. Viceadmiraal René Tas nam tijdens een zonovergoten ceremonie het commando over van viceadmiraal Rob Kramer. Ik geloof niet zo in voortekenen, maar in dit geval zou het mooi zijn als het een indicatie is voor de tijd die voor ons ligt. Daar waar het vier jaar geleden werkelijk hoosde van de regen, waarna vier behoorlijk moeilijke jaren voor de Koninklijke Marine volgden, was het nu een wonderschone zomerse dag. Pas over een paar jaar weten we meer, maar wat zou het mooi zijn als die zomerse dag een positief voorteken voor de komende tijd zou zijn. We zullen zien. Maar goed, terug naar de commando-overdracht. Zowel de minister als de scheidende admiraal noemden in hun toespraak de moeilijke relatie met de bonden. Ik kan niet ontkennen dat die relatie op verschillende punten moeilijk was en is. Wat ook ter sprake kwam, en dan vooral bij de minister, was het feit dat viceadmiraal Kramer vanwege de moeilijke relatie met de bonden zijn lidmaatschap van de KVMO heeft opgezegd. En ook dat klopt; wie er meer over wil weten raad ik aan het juli-nummer van het Marineblad* erop na te slaan. In een gesprek dat ik met de admiraal heb legt hij zijn besluit uit en geeft hij aan hoe het in zijn ogen wel zou moeten. Het is uitermate subjectief, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de minister het wel amusant vond dat admiraal Kramer zijn lidmaatschap had opgezegd.

Het krijgen van leden gaat meestal wel goed, om ze te behouden zul je je als vereniging toch meer moeten inspannen. Door het grote verschil in leeftijd en achtergrond, van 18 tot 88+ en van jongstejaars adelborst tot gepensioneerde die langer met pensioen is dan dat hij gediend heeft, zijn de dingen die je moet doen voor het behoud van je leden sterk verschillend. Het vraagt maatwerk en betekent ook dat je niet altijd iedereen tevreden kunt houden. En als mensen erg ontevreden zijn dan kunnen zij hun lidmaatschap opzeggen. Dat is hun goed recht.

Defensie heeft hetzelfde probleem, alleen vele malen groter. Op dit moment zijn er ruim 9000 plekken voor ‘leden’ die niet gevuld zijn. Hieronder vallen ook nieuwe, nog in te vullen plekken en zijn het geen 9000 leden die opgezegd hebben. Maar het zijn er jaarlijks wel veel die de werkzaamheden beëindigen. Relatief gezien veel meer opzeggers dan bij de KVMO, om maar even een sneer terug te geven aan de minister. En ook defensie zou veel meer kunnen en moeten doen om ervoor te zorgen dat er jaarlijks minder leden opzeggen. Net als de KVMO heeft defensie verschillende soorten leden. Weliswaar niet in de leeftijd van 18 tot 88+, maar wel van 18 tot 67. En die verschillende categorieën hebben verschillende behoeften. Wat wel duidelijk is, is dat iedere categorie zal blijven als die zich voldoende gewaardeerd voelt. Dat kan zijn door beloning, invloed op de carrière, goed werkgeverschap, voldoende middelen, opleidingen en collega’s, maatschappelijke erkenning en ga zo maar door. Natuurlijk is daar geld voor nodig. Gelukkig hoef je bij defensie geen contributie te betalen, al draagt iedereen via de belastingen natuurlijk wel een steentje bij. Maar het geld zal dus ergens anders vandaan moeten komen en wel in aanzienlijke hoeveelheden. Ik ben bang dat deze minister daar niet voor gaat zorgen, niet in deze demissionaire periode en niet op de formatietafel. Zoals veel zaken wordt dit aan ‘het nieuwe kabinet’ overgelaten. Ik mag hopen dat dat wel voor elkaar komt, want anders zeggen nog meer ‘leden’ op bij defensie en kunnen we de club wel opdoeken. En dat is nou net een club die we niet kunnen missen.


<a href=


pdf*A. Hoets & KLTZ R.O.P. Pulles, Interview met C-ZSK, in: Marineblad, no. 4 (juli 2021), jaargang 131, p. 4-7

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04