Goede voornemens

03 jan 2022
1219 keer
Goede voornemens Bron foto: US Army (Wikimedia Commons)
Laat ik beginnen met iedereen een goed, gelukkig en vooral gezond 2022 toe te wensen. Wat mij betreft wordt het een jaar waarin we weer een hoop dingen (kunnen) gaan doen die ruim twee jaar geleden nog heel gewoon waren. We gaan het zien.

Op de omstandigheden waar dat van afhangt hebben we individueel vaak niet zo’n grote invloed. Neem bijvoorbeeld de vaccinatiegraad of het ontstaan van nieuwe virusvarianten, daar kan je als eenling niet zo veel aan doen. Mijn ervaring is overigens ook dat jezelf boos maken over zaken waar je geen invloed op hebt alleen maar tot frustratie leidt en niet tot verbetering. Nogal verspilde tijd en energie dus om je aandacht daarop te vestigen. Die tijd en energie kan je beter besteden aan de dingen waar je wel invloed op hebt. Aan het begin van het jaar kennen we het gebruik van de goede voornemens. Hoewel het vaak gebeurt dat die goede voornemens roemloos ten onder gaan in de loop van het voorjaar, kiezen we er wel vaak voor om onze voornemens te baseren op de dingen waar we zelf invloed op hebben. Dat is al een goed begin. Waarom het dan toch vaak mis gaat? Er zijn veel redenen te bedenken, maar dat lost het probleem niet op.

Een methode die ervoor zorgt dat de kans van slagen groter wordt, staat beschreven in het boekje Rethinking Positive Thinking van de Amerikaans-Duitse psychologe Gabriele Oettingen. Kort door de bocht: het mantra “als je iets echt wilt en je er volledig op focust, dan lukt het” blijkt in de praktijk juist voor minder succes te zorgen. Belangrijkste wijziging die je zou moeten doorvoeren is het bedenken welke obstakels je kunt tegenkomen en daar een oplossing voor te verzinnen, al voordat je ze daadwerkelijk tegenkomt. Juist door de obstakels én de oplossing mee te nemen in je denkproces, kun je de kans dat je je doel bereikt aanzienlijk vergroten.

'Een ander goed voornemen is om nu eindelijk echte stappen te gaan maken op het gebied van de grote zaken die er liggen voor het defensiepersoneel. Een nieuw loongebouw, een nieuw HR-model en ook een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord'

Wat zijn dan mijn goede voornemens voor 2022? Ten eerste om bovenstaande methode vaker toe te passen. Het is nou niet zo dat ik afgelopen kerstvakantie een boekje heb gelezen en alles anders ga doen. Ik ken het boekje al ruim twee jaar en ik heb de methode al wel eerder succesvol toegepast. Maar ik merk ook vaak dat goede voornemens of intenties, goede voornemens en intenties blijven. Daar wil en moet ik dus wat aan doen. En wat zijn dan de obstakels? Afleiding, waan van de dag, noem het maar op. U had het zelf kunnen bedenken. De oplossing daarvan laat ik ook aan u over om te bedenken, is meteen een mooie oefening van de bovenstaande methode.

Een ander goed voornemen is om nu eindelijk echte stappen te gaan maken op het gebied van de grote zaken die er liggen voor het defensiepersoneel. Een nieuw loongebouw, een nieuw HR-model en ook een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. Eén van de grootste obstakels, geld, is er niet meer. Met de gereserveerde 500 miljoen euro structureel kunnen we eindelijk die stappen gaan maken. Wat zijn dan nog wel de obstakels? Volgens mij zijn dat de oude gewoonten van de sociale partners, van Defensie en de bonden. Het conflictmodel in plaats van het overlegmodel dat uitgaat van gemeenschappelijke belangen. Het uitvergroten van kleine foutjes, het achterhouden van informatie en vooral het in het verleden blijven hangen. Maar als je de obstakels (vooraf al!) weet, dan kan je er wat aan doen. Die stap moeten we gaan nemen, het uit de weg ruimen van de obstakels. Dat is niet het doel op zich, maar een broodnodige stap om het uiteindelijke doel te bereiken. Twee mooie goede voornemens om in 2022 te verwezenlijken, het uit de weg ruimen van obstakels en het maken van grote vooruitgang bij het realiseren van het nieuwe bezoldigingsstelsel en het nieuwe personeelssysteem. Aan de slag, zodat het niet alleen maar goede voornemens blijven!<a href= 

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04