Shame, shame! Order, order!

09 mei 2022
907 keer
Shame, shame! Order, order! Bron foto: Ministerie van Defensie
Het was weer een heel interessante nieuwsweek. Natuurlijk het nieuws over de illegale oorlog en Russische agressie in Oekraïne, nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Voorbeelden van wat er kan gebeuren als een land een goed of een slecht uitgeruste krijgsmacht heeft. Maar er was veel meer nieuws. Zo was er een kamerbrief waarin aangegeven werd dat maar twee van de vier LC-Fregatten (LCF’n) met de nieuwe APAR-radar en ESSM block 2 luchtdoelraketten zullen worden uitgerust.

Kijkend naar de langere termijnplanning overigens een niet geheel onlogisch besluit, al is het wel wrang om te lezen dat ze dan maar moeten worden ingezet voor taken (zoals bijvoorbeeld stationsschip in de West of op de Noordzee, operaties voor FRONTEX, drugs- of terrorismebestrijding, crisisbeheersing, of humanitaire noodhulp ) waar de Oceangoing Patrol Vessels voor zijn. Vlak daarvoor was ook al bekend geworden dat twee onderzeeboten uit de vaart worden genomen, omdat de Walrusklasse veel langer moet doorvaren en dat niet met alle boten kan. Verder ook het nieuws de lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de Conservatieven flinke verliezen hebben geleden. Vanzelf glijden mijn gedachten dan naar een zitting van het Lagerhuis, waar altijd veel te zien en te beluisteren is. Als een parlementslid de fout in gaat, zullen de andere leden -zeker die van de oppositie- het niet nalaten om de foutenmaker uit te jouwen en ‘shame, shame’ in zijn of haar richting te roepen. En als het dan te wanordelijk dreigt te worden grijpt de Speaker of the House (de voorzitter) in en roept dan net zo lang ‘order, order’ tot de rust weer enigszins is wedergekeerd. Ik kan ervan genieten; wat je daar ziet is een eeuwenoude democratische traditie. Een traditie en een systeem die het waard zijn te verdedigen. En zonder de juiste mensen en middelen is dat niet goed mogelijk.

Daarom was een van de eerste dingen die bij me opkwam de kreet ‘shame, shame’ toen ik de kamerbrief over de LCF’n las. Ten eerste het feit dat ze niet gemoderniseerd worden en ten tweede -en eigenlijk nog wel veel meer- dat ze als een soort veredelde patrouillebootjes gezien gaan worden. Wie dat heeft opgeschreven begrijpt er niet zoveel van. Ook zonder de upgrade van APAR en ESSM blijven de LCF’n zeer capabele platforms die ook hoog in het geweldspectrum kunnen worden ingezet. Maar helaas zijn ze dan niet zo capabel als ze hadden kunnen zijn. Zoals ik zei, gezien de planning, kosten en het rendement is het huidige besluit niet geheel onlogisch. De ‘shame’ ligt dan in mijn ogen ook niet bij de huidige bewindspersonen, maar bij een hele rij van hun voorgangers die besluiten en investeringen eindeloos hebben uitgesteld, waardoor de LCF’n langer moeten doorvaren en twee daarvan met verminderde capaciteit, de ASW-fregatten op zich laten wachten en de nieuwe onderzeeboten nog veel langer. Shame! Zoals ik aangaf volgt vaak na veel ‘shame’ de roep van de Speaker om ‘order’. Ik zou die oproep hier met kracht willen herhalen, maar dan niet in de betekenis van ‘orde’, maar van ‘bestellen’!! Order, order!! Bestel!! Nu!!


'Niemand zal er beter van worden als iemand in de toekomst zal zeggen: ‘Ja, we hebben de oorlog wel verloren, omdat we niet op tijd de juiste spullen hadden. Maar we hebben ons wel aan de aanbestedingsregels gehouden.’'

We hebben die ó zo belangrijke systemen hard nodig in de (nabije) toekomst. Het duurt lang voordat ze er zijn en hoe langer we wachten, des te later ze komen. En natuurlijk hebben we ook nieuwe soorten systemen (autonoom, onbemand etc.), maar voordat daar in Den Haag een knoop over doorgehakt is, zijn we nog veel verder. In de tussentijd hebben we die nieuwe schepen keihard nodig. Dus ‘order, order’! Verkort en versnel de procedures en houd op met dat oeverloze vergaderen. Niemand zal er beter van worden als iemand in de toekomst zal zeggen: ‘Ja, we hebben de oorlog wel verloren, omdat we niet op tijd de juiste spullen hadden. Maar we hebben ons wel aan de aanbestedingsregels gehouden.’ Voorkom die ‘shame’, dus ‘order!’

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04