Draaikonten

14 juni 2022
357 keer
Draaikonten Bron foto: Wikimedia Commons
Kent u het album Draaikonten (De Zesde Langspeelplaat Van Het Simplisties Verbond) van Van Kooten en De Bie? Het is van al even geleden, namelijk 1984. Het eerste nummer heet ‘De Van Kooten & De Bie-verhoren’ en gaat over een verhoor dat Van Kooten en De Bie houden over een rampenfonds.Toen was het een parodie op de RSV parlementaire enquête. Ik vind het stuk hilarisch. Als je iets meer tijd neemt om te luisteren, dan klinken veel dingen wel heel erg bekend. Uitdrukkingen als ‘dat was voor of na mijn tijd’ of ‘daar heb ik geen weet van’ heb ik de laatste jaren toch heel veel gehoord uit de mond van politici of hoge ambtenaren. Je zou bijna denken dat een selectief geheugen een eis is voor dergelijke functies.

Twee weken geleden is de Defensienota uitgekomen en naar aanleiding daarvan is onder meer de CDS veelvuldig op televisie en radio te zien en te horen geweest. Zo was hij ook te horen bij Sven Kokkelman, waar hij zoals gebruikelijk stevig aan de tand werd gevoeld. En ook dat is het mooie van onze democratie: journalisten die kritische vragen kunnen stellen en dat ook doen. Behalve de Defensienota kwam ook de vervanging van de onderzeeboten ter sprake. Kokkelman wilde weten wanneer men eindelijk eens de knoop zou doorhakken en tot besluit komt welke werf de boten mag gaan bouwen. Na enig aandringen liet de CDS ontvallen dat men dat besluit binnen een jaar zou nemen. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, eindelijk een belangrijke stap in dit veel te lang voortslepende proces. Helaas nuanceerde de CDS een paar dagen later zijn uitspraak door te laten weten dat zijn uitspraak ‘een persoonlijke intentie’ betrof. Helaas, toch geen snel besluit.

Ik moest onmiddellijk aan Van Kooten en De Bie denken na de uitspraak van de CDS. Ik zie het al helemaal voor me, de parlementaire enquête vervanging Walrusklasse onderzeeboten. Iedereen zal netjes aan de beurt komen. Zes à zeven ministers van Defensie die dan de afgelopen decennia verantwoordelijk waren voor het project, evenzoveel staatssecretarissen die met de uitvoering waren belast, CDS’n, hoge ambtenaren van diverse ministeries, de enquêtecommissie zal ze allemaal aan de tand voelen. En allemaal zullen ze netjes de vragen beantwoorden. En weer zal blijken dat het geheugen hen in de steek heeft gelaten; dat dat voor of na hun tijd was, of dat zij nou net voor dat stukje niet verantwoordelijk waren. Dit alles zal een prachtig rapport opleveren, waarvan iedereen vindt dat we er lessen uit moeten trekken. En vervolgens verdwijnt dat rapport weer in een la, of tegen die tijd ergens op een server, en gaan we over tot de orde van de dag.


'Dit alles zal een prachtig rapport opleveren, waarvan iedereen vindt dat we er lessen uit moeten trekken. En vervolgens verdwijnt dat rapport weer in een la, of tegen die tijd ergens op een server, en gaan we over tot de orde van de dag'

Ik begrijp prima dat het aanschaffen van materieel zoals onderzeeboten zorgvuldig dient te gebeuren. Het gaat over veel geld en er spelen veel belangen. Een extreem groot belang dat hier speelt is echter onze veiligheid en die van onze bondgenoten. Omdat het besluit tot aanbesteden veel te lang duurt, kan onze veiligheid in het geding komen. De capaciteiten die de Nederlandse onderzeedienst op de mat legt zijn schaars binnen de NAVO. Bovendien heeft zij aangegeven in de toekomst behoefte te hebben aan die capaciteiten. De besluitvorming duurt zó lang, dat er een periode komt waarin de gevraagde capaciteit maar zeer beperkt beschikbaar is, wat ten koste gaat van onze veiligheid. Hak die knoop door, neem een besluit! Ik heb toch echt liever snel een set goede onderzeeboten, dan weer een grappige sketch van (de opvolgers van) Van Kooten en de Bie. Beide geven weliswaar een goed gevoel, maar onze veiligheid is van veel groter belang!


<a href=

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04