Wij zijn en hopen te worden

19 dec 2022
282 keer
De fakkelwacht ontvangt de gasten van het Assaut (uit: Alle Hens 08, 2016) De fakkelwacht ontvangt de gasten van het Assaut (uit: Alle Hens 08, 2016) Bron foto: J. van Helvert, Ministerie van Defensie
Een van de zaken die horen bij het voorzitterschap van de KVMO is dat je voor van alles en nog wat uitgenodigd wordt. Soms voor minder interessante zaken, maar soms zitten er ook echte toppers bij. Afgelopen vrijdag was zo’n topper: het Assaut op het KIM in Den Helder. 
 
Voor wie dat niet weet, het Assaut is het grote driedaagse gala dat de adelborsten zelf organiseren en opbouwen. Al meer dan een eeuw vindt het Assaut plaats en het is altijd een groot feest. Als je er rondloopt dan lijkt het wel alsof het enige dat veranderd is, de geboortedatum van de adelborsten is. De sfeer, de gezichten, de ponjaards, de galajurken, één groot feest van herkenning. Essentieel onderdeel van het Assaut is de opbouw. In een periode van een à twee weken voorafgaand aan het feest verbouwen de adelborsten het hele KIM. Daarbij is het nuttige met het aangename verenigd. Het gezamenlijk opbouwen, wat heel erg leuk is, of op z’n minst kan zijn, is onderdeel van de opleiding en de adelborsten krijgen terugkoppeling op hun vaardigheden aangaande samenwerken, leidinggeven e.d. Een hele mooie combinatie, waarbij zij in een praktische omgeving hun vaardigheden kunnen trainen. Vaardigheden die ze straks aan boord en in het veld hard nodig hebben en moeten laten zien. Dat spreekt ook uit de wapenspreuk van het KIM Sumus et fore speramus: wij zijn en hopen te worden. Met alles dat ze aangeleerd krijgen op het KIM gaan ze hoop- en verwachtingsvol naar de eenheden van de mariniers en de vloot, om hun belangrijke taak te gaan vervullen. Voordat er hier nou commentaar op komt: natuurlijk moeten de jonge officieren nog veel leren bij de operationele eenheden en zijn ze zeker niet alwetend als ze van het KIM afkomen, maar ze hebben zeker wel een solide basis. 
 
Aan ons is het om te zorgen dat ze hun werk kunnen doen en kunnen blijven doen. Dat ze voldoende goed opgeleide en gemotiveerde collega’s hebben, dat ze zelf de goede opleidingen op tijd krijgen, dat ze het beste materieel krijgen om hun werk te doen én dat ze hun skills samen met hun team regelmatig kunnen beoefenen en verbeteren. Dit alles om ervoor te zorgen dat we in de toekomst een capabele krijgsmacht hebben, die in staat is om de grondwettelijke taken uit te voeren. En dan met name het beschermen en verdedigen van de Nederlandse belangen, want dat zal altijd de belangrijkste taak van de krijgsmacht moeten zijn. Aan ons ook om ervoor te zorgen dat de aandacht voor en de investeringen in de krijgsmacht op een voldoende niveau blijven. Dat we dat vooral niet weer nalaten als de oorlog in Oekraïne is afgelopen, of naar pagina 14 van de krant is verdwenen. We hebben allemaal ondervonden wat het wanbeleid bij Defensie de afgelopen tientallen jaren gedaan heeft.


'Aan ons om ervoor te zorgen dat de aandacht voor en de investeringen in de krijgsmacht op een voldoende niveau blijven'

In de tijd sinds mijn jaargenoten en ik van het KIM afkwamen, en ook wij waren en hoopten te worden, is er heel veel stukgemaakt bij Defensie en nu pas begint zich enig herstel af te tekenen. Het zal nog een tijd duren voordat het allemaal hersteld is en nog langer voor er gemoderniseerd en uitgebreid is. Maar dat moderniseren en uitbreiden is hard nodig. Niet om de komende generaties militairen uitzicht te geven op noodzakelijke en zinvolle werkzaamheden, maar om ervoor te zorgen dat we onze manier van leven kunnen voortzetten. Een manier van leven die onder druk staat door de illegale Russische aanval op Oekraïne. Met de juiste hoeveelheid aandacht en investeringen voor en in de krijgsmacht kunnen we onze manier van leven behouden en hoop ik u en de uwen in vrede nog vaak hele fijne kerstdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar te kunnen toewensen. Geniet ervan!


<a href= 

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04