Alles voor de winnaar

23 mrt 2015
2007 keer
Alles voor de winnaar
De afgelopen week heeft de kiezer weer kunnen aangeven hoe hij over de landelijke politiek denkt. Als ik politicus was zou ik me grote zorgen maken over het draagvlak voor de 'Haagse arena' onder het Nederlandse volk. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft de moeite genomen om naar de stembus te gaan.

Van deze helft heeft een groot aantal Nederlanders ook nog op kleine politieke partijen gestemd, met als gevolg dat het land zo goed als onbestuurbaar is geworden. De enige oplossing is dat de grote partijen hun oren laten hangen naar de kleine partijen en deze zo veel meer macht te geven ten opzichte van het aantal zetels, dat zij in zowel Eerste- als de Tweede Kamer hebben.

Bij de verkiezingsuitslag heb ik niet het gevoel dat het veiligheidsdomein er beter van zal worden. De politieke quote van vorige week was voor mij dan ook: "extra geld voor Defensie leidt tot wapenwedloop". Een bijzondere quote, daar deze wapenwedloop buiten Europa al enige jaren aan de gang is. Ik vraag me dan ook steeds vaker af in wat voor een werkelijkheid deze politici leven.

Onlangs was er een mooi voorbeeld van de verschillende werkelijkheden waarin wij Nederlanders leven. Het betrof een incident in de Tweede Kamer. Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman wilde met zijn dienstwapen de Tweede Kamer in. Dit werd hem niet toegestaan, wat voor hem reden was om daarom niet aanwezig te zijn bij een hoorzitting. De reden voor deze opstelling van de korpschef was dat hij sinds januari alle politieagenten die dienst doen op straat de opdracht heeft gegeven om hun dienstwapen bij zich te dragen. Als korpschef geeft hij het goede voorbeeld en is hij van mening dat hij dus overal tijdens de dienst zijn dienstwapen bij zich moet hebben. Dit ongeacht of er voor de Tweede Kamer gewapende marechaussees ter beveiliging staan.

Daar waar voor de agenten geldt dat zij bewapend hun (straat)diensten moeten doen, geldt voor de militair dat deze zich al enige maanden niet meer in uniform in het openbare leven mag vertonen. Dit vanwege het (substantiële) dreigingniveau in Nederland. Het valt mij op dat zowel politie- als de defensieleiding richting het personeel het signaal afgeven dat het afgelopen jaar de veiligheidssituatie in Nederland aanzienlijk is verslechterd en dat hier, ter bescherming van het personeel, vergaande maatregelen zijn geboden. Deze maatregelen neem je niet zomaar. Ze zullen naar aanleiding van signalen vanuit de veiligheidsdiensten zijn genomen.

Het is opvallend dat het kabinet in dat kader het volk een hele andere werkelijkheid voorspiegelt. Het kabinet straalt naar de burger uit dat deze waakzaam dient te zijn en als men 'het' niet vertrouwt, men de politie moet bellen. Dit is volgens mij altijd van toepassing en is niet een signaal van een extra maatregel in het kader van een substantiële dreigingniveau. Het probleem voor het kabinet is dat Nederland op het moment van de aanslagen in Parijs al op het één na hoogste dreigingniveau zat en het kabinet dus weinig opties ter beschikking heeft. Het is dus vreemd om te constateren dat op basis van dezelfde informatie van de inlichtingendiensten nota bene Politie en Defensie vergaande maatregelen nemen, terwijl de rest van de Nederlanders het gevoel wordt gegeven dat er niets aan de hand is.

En zo kom ik weer in het Haagse terecht. Afgelopen week werd duidelijk dat Rusland het aantal onderzeese patrouilles het afgelopen jaar met 50% heeft opgevoerd om bedreiging van de nationale veiligheid te voorkomen. Poetin's Noordelijke vloot hield een oefening in de Noordelijke IJszee. Niet zo maar een oefening. Alleen al het aantal soldaten dat meedeed betrof meer dan de hele Nederlandse Krijgsmacht bij elkaar. Het aantal schepen (40), onderzeeboten(15) en vliegtuigen (110) was een veelvoud van hetgeen Nederland kan inzetten.

In Den Haag was het echter 'business as usual'. Niemand maakt zich zorgen over deze zeer dreigende ontwikkeling. Men heeft alleen maar oog voor de politieke arena. Winnende partijleiders werden als ware helden binnengehaald en de partijgenoten verheugden zich al op de aanstaande stoelendans. The winner takes it all. Een gezegde dat niet alleen van toepassing is op verkiezingen. Het is (meestal) ook van toepassing op de sterkste en best uitgeruste krijgsmacht.

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04