Bezinning op zijn tijd is nuttig en noodzakelijk

21 dec 2015
2131 keer
Bezinning op zijn tijd is nuttig en noodzakelijk Bron foto: www.vhbinfra.nl
Het jaar 2015 loopt ten einde. Mijn eerste weblog van dit jaar ging over het ‘Beloofde Land’. In deze weblog sprak ik de vrees uit dat Europa de slag met mensensmokkelaars zou gaan verliezen, tenzij zij weer gaat investeren in haar inlichtingen- en maritieme (opsporings-)capaciteiten én, niet onbelangrijk, haar handschoenen uitdoet en echt in gevecht gaat met de smokkelaars. Helaas heb ik in deze gelijk gekregen en heeft Europa de slag met de smokkelaars verloren. Volgens de laatste berichten hebben meer dan anderhalf miljoen migranten hun heil gezocht in de EU. Ik ben benieuwd of de EU het gaat ‘schaffen’ om deze migratie in goede banen te leiden.
Vandaag schrijf ik mijn 44ste en laatste weblog van 2015. Het is iedere keer weer afwachten hoe er wordt gereageerd. Enkele weblogs hebben de landelijke media gehaald met in de kielzog hiervan een interview op NPO Radio 1. De best gelezen weblog van dit jaar was ‘No can do’. Dit betrof de weblog over het ‘fietsbruggetje’ dat ‘Can do’, op 11 januari as. officieel door minister Blok en burgemeester Van der laan, zal worden opengesteld op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Het bijbehorende fietspad zal dwars door het reeds verkleinde MEA gaan lopen. Het MEA zal komende maanden het epicentrum zijn van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Een epicentrum dat, conform een onlangs genomen kabinetsbesluit, zal worden bewaakt met agenten voorzien van automatische geweren. Zo was onlangs in Het Parool te lezen, dat agenten in Amsterdam voor het eerst op de openbare weg met semiautomatische wapens te zien zullen zijn. Semiautomatische wapens die de Marechaussee terecht ook graag zouden willen dragen bij de beveiliging van o.a. de Tweede Kamer. Maar dit schijnt vooralsnog een te grote stap te zijn in het Haagse. Bijzonder, want onze marechaussees staan hier niet voor niets. Er bestaat immers wel of niet een veiligheidsprobleem. Als er een veiligheidsprobleem is dan dient er zorg te worden gedragen dat de man of vrouw, die in het belang van onze democratie, zijn of haar leven in de waagschaal legt minimaal dezelfde wapens draagt als de mogelijke tegenstander. Ik hoop dan ook dat Den Haag zich bezint.
Terug naar Amsterdam. Hier hebben de agenten in ieder geval een mooi fietspad om langs te patrouilleren. Al kan ik me voorstellen dat het pad uit veiligheidsoverwegingen de beveiliging aanzienlijk lastiger maakt. Daar waar iedere grote stad zich gelukkig prijst met een kazerne dan wel het terugdraaien van het afstoten van een kazerne (Rotterdam/Den Haag/Assen) blijft Amsterdam het een goede zaak vinden dat zij straks geen kazerne meer heeft in de nabijheid van haar binnenstad.
Helaas zal Amsterdam niet tot bezinning komen. Ze heeft de buit binnen en zal deze niet meer loslaten. De komende dagen ga ik mij wel bezinnen. Ik ga genieten van het kerstverlof en hoop dat ik weer voldoende inspiratie opdoe voor het komende jaar. Dank u voor het lezen en reageren op mijn weblogs. Ik wens u fijne feestdagen en een mooi, gezond en vooral veilig 2016 toe.

Reageren op deze weblog? Dat kan hier

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04