Weg met deprimerende architectuur!

18 jan 2016
3808 keer
Weg met deprimerende architectuur! Bron foto: marineterrein.blogspot.nl
Afgelopen jaren heeft de KVMO zich ingezet voor het behoud van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) voor de Koninklijke Marine, Amsterdam en de Amsterdammers. Zo heeft de KVMO eind 2014 een brief naar de Gemeenteraad van Amsterdam gestuurd met het verzoek tot heroverweging van het sluiten van de kazerne in verband met de belangrijke veiligheidsfunctie van het MEA voor de stad. In mijn weblog van 18 mei jl. ‘No can do’ heb ik stilgestaan bij het plan om een fietspad dwars door het (restant) van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) te laten lopen. Ik vroeg in deze weblog aandacht voor de veiligheid van het defensiepersoneel dat werkzaam is op het MEA. Immers, het MEA wordt pas in 2018 definitief overgedragen aan Amsterdam en kazernes zijn geen openbaar terrein. Ondanks alle (veiligheid)bezwaren zijn de plannen gewoon doorgevoerd. Afgelopen week hebben Minister Blok en burgemeester Van der Laan weer een stuk van het MEA overgedragen aan Amsterdam en het fietsbruggetje en het fietspad feestelijk geopend. Waar een militair of burgermedewerker van Defensie moet voldoen aan een streng veiligheidsonderzoek, onder andere om toegang te krijgen tot militair terrein fiets men in Amsterdam daar gewoon doorheen.

In het Parool laat burgemeester Van der Laan weten dat hij heeft ‘gevochten voor zijn leven’ om er voor zorg te dragen dat het fietspad nog tijdens het EU-voorzitterschap te kunnen openen. In het NRC geeft hij aan ‘zo blij als een konijn te zijn’. Dit alles om Amsterdam te profileren als onbezorgde fietsstad. Daar waar iedere hoofdstad zich in Europa zorgen maakt over terroristische aanslagen en de veiligheid van haar inwoners is een onbezorgde fietsstad één van de belangrijkste aandachtpunten van de Amsterdamse burgemeester. Hij maakt zich geen zorgen over de veiligheid van zijn Amsterdammers, want de burgermeester vindt Amsterdammers daar veel te ‘lief’ voor.
Minister Blok was eveneens aanwezig bij de overdracht van een gedeelte van het MEA omdat hij verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoed. In het Parool valt te lezen dat hij de overdracht niet met pijn in het hart heeft gedaan. 'Geschiedenis is mooi, al was het maar omdat je kunt pronken met iets waar je persoonlijk niets mee te maken hebt gehad. Maar je moet niet blijven hangen in de geschiedenis’, aldus de minister.
De minister scheen zelfs een beetje opgelucht te zijn. Dit omdat hij de architectuur hier en daar deprimerend vond: 'Je kunt veel zeggen van dit terrein, maar niet dat de marine te veel geld heeft uitgegeven aan de huisvesting’ was in het krantenartikel te lezen.
Onze Rijksvastgoed minister zou beter moeten weten. Na jarenlang bezuinigen op de infrastructuur vanwege het incasseren van het vredesdividend kan je niet verwachten dat de gebouwen bij Defensie er op en top fris uitzien. Defensie heeft, gedwongen door deze bezuinigingen, ervoor gekozen om het budget dat haar nog ter beschikking is gesteld zoveel als mogelijk te gebruiken voor haar ‘corebusiness’, namelijk operationele inzet.
Ik kan me goed voorstellen dat het defensiepersoneel deprimerend wordt van dit soort uitspraken. Ook het defensiepersoneel zou dolgraag willen leven en werken in moderne, goed onderhouden kazernes waar de levensstandaard voldoet aan hedendaagse eisen en niet aan eisen uit de ‘geschiedenis’.
Ik nodig onze Rijksvastgoed minister dan ook uit om extra geld vanuit zijn budget ter beschikking te stellen aan Defensie. Extra geld voor architectonisch hoogstaande nieuwe kazernes. We moeten immers niet in de ‘geschiedenis’ blijven hangen en voorkomen dat minister Blok als Rijksvastgoed minister bij iedere bezoek aan een kazerne een deprimerend gevoel overhoudt omdat Defensie de afgelopen decennia niet heeft kunnen investeren in haar vastgoed.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04