Happiness and toys for the boys

21 mrt 2016
2358 keer
Happiness and toys for the boys Bron foto: ministerie van Defensie
De afgelopen week was het , zoals een vakbondscollega van mij het noemt, een week van ‘de bitterballen’. Een week van officiële ceremonies en rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer. Gelegenheden om te kunnen netwerken en het oor weer te luisteren te leggen. En en passant bij de uitreiking van de Militaire Willems-Orde (MWO) aan het Korps Commandotroepen (KCT) en de commandantoverdracht van het Korps Mariniers aan ‘koudweertraining’ kunnen doen.

Het was tevens een week met veel media-aandacht voor Defensie. Hierbij weet je nooit welke kant het opgaat. Zo las ik op de BNR-site de volgende reactie naar aanleiding van de MWO-uitreiking: ‘Uitreiking Militaire Willems-Orde moet sympathie voor Defensie wekken/geldkraan openzetten’. De ondertitel luidde: ‘reclamespot of een uitreiking’. De gedachte alleen al, dat de hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidonderscheiding wordt gegeven omdat Defensie behoefte heeft aan een wervingsspotje. Ik vind dit soort uitingen zeer misplaats en ondermaats richting onze commando’s en mariniers die onder zeer moeilijke omstandigheden in Afghanistan uitstekend werk hebben verricht in het belang van Nederland. Een belang van Nederland waar collega’s hun leven voor hebben gelaten.

Afgelopen woensdag was het rondetafelgesprek over de vervanging van de Nederlandse onderzeeboten. Er is veel media-aandacht rondom deze vervanging, sinds De Volkskrant onlangs meldde dat er ‘stille miljarden klaarliggen’ voor deze vervanging. Dit naar aanleiding van de publieksbijeenkomst over onderzeeboten op 15 februari jl., waarbij een Volkskrant-journalist aanwezig is geweest. Voor niet-ingewijden zal het ‘miljardenproject‘ misschien uit de lucht komen vallen. Voor ingewijden zal dit zeker geen verrassing zijn. Medio 2015 stond in Elsevier al het artikel ‘In nieuwe onderzeese Koude Oorlog gaan honderden miljarden om’, over de dreiging die van de nieuwe Russische en Chinese onderzeeboten uitgaat.

Voorafgaand aan het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer werd ik geïnterviewd door ‘De Ochtend’ op NPO radio 1. In de vooraankondiging van het programma werd er verwezen naar ‘nieuwe onderzeeboten voor de marine’. Ze zijn inderdaad voor de marine maar het zijn geen ‘toys for the (submariner)boys’. Bij ieder nieuw (duur) wapensysteem wordt vanuit de media en samenleving gedaan of het ‘speeltjes’ zijn voor de militairen. ‘Speeltjes’ die wereldwijd goed aftrek vinden omdat veel landen op dit moment de mening zijn toegedaan dat de veiligheidssituatie de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd en zich zorgen maken over de goede bedoelingen van ‘de goede buur’ dan wel landen die kansen zien om hun expansiedrift te kunnen beproeven. In Nederland is men zich langzamerhand wel bewust dat de veiligheidssituatie aan het veranderen is.

Echter, tot op heden wil men (nog) niet inzien dat wapensystemen geen speeltjes zijn maar systemen die militairen moeten ondersteunen om onze welvaart, normen en waarden te kunnen verdedigen als onze politici dit nodig achten. Nederland staat op de zevende plaats als het gaat om het ‘gelukkigst’ zijn. En geld schijnt volgens een recent CBS-onderzoek mensen echt gelukkig te maken. Om nog vele jaren gelukkig te blijven is welvaart en veiligheid nodig om ons mooie leven in Nederland voort te kunnen te zetten. Iets wat mij betreft de moeite waard is om in te investeren maar ook hier geldt: onze politici moeten dit wel nodig achten. Het wordt dus tijd voor een goed gesprek tussen minister Hennis-Plasschaert en minister Dijsselbloem zoals onze minister het afgelopen zaterdag verwoordde op de radio. Wat meer geld voor Defensie maakt de militair zeker gelukkig.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04