Horen, zien en de broekriem verder aanhalen

12 sept 2016
2329 keer
Horen, zien en de broekriem verder aanhalen Bron foto: Commons.wikimedia.org
Nog een week te gaan en het is weer Prinsjesdag. Een bijzondere Prinsjesdag daar het de laatste begroting is van het Kabinet Rutte 2. Het is een prestatie op zich dat het Kabinet waarschijnlijk de hele rit gaat uitzingen. Ondanks deze prestatie zal er aan het ‘vechthuwelijk’ uiteindelijk een eind komen. De verkiezingen komen er weer aan en dit is dagelijks te horen en te zien. Partijleiders komen met ‘mea culpas’ om hun teleurgestelde achterban tegemoet te komen en onze politici gaan weer ‘hardere’ standpunten innemen. De kiezers moeten weer worden gepaaid en worden overtuigd om wederom op de(zelfde) partij te stemmen.
Het worden dan ook interessante debatten de komende maanden. Waar komt de komende kabinetsperiode de prioriteit te liggen: ouderen, nivelleren, onderwijs, zorg, NEXIT of juist meer Europa? Naar verwachting zal ook veiligheid een belangrijk thema worden.

Tijdens een druk bezocht, door de KVMO gesponsorde, Johan de Wittconferentie (JHWC) mochten Tweede Kamerleden Knops (CDA), Teeven (VVD) en Belhaj (D66) met elkaar de degens kruisen. Alle drie de politici gaven het signaal af dat het budget van Defensie omhoog moet. Deze politici staan hier niet alleen in. Ook PVDA, PVV, CU, SGP en 50plus hebben dit aangegeven. Of te wel een zeer ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat niet onwelwillend tegenover een (ruime) verhoging van het defensiebudget.
Niet alleen de politici staan hier niet onwelwillend tegenover. Ook in de samenleving neemt het draagvlak toe. Dit laatste wil helaas niet zeggen dat Defensie en haar personeel ‘uit de brand is’. Het koffertje van Defensie wordt ten opzichte van 2016 met waarschijnlijk 200 miljoen euro netto extra gevuld. Door het aantrekken van de economie en dus de ophoging van het BBP zal het volume van het koffertje (% BBP) waarschijnlijk kleiner zijn dan dat in 2016. Het gat naar het Europese gemiddelde dan wel de NAVO-norm van 2% wordt dus alleen maar groter. Het jaar 2017 zal dus voor het defensiepersoneel wederom een jaar van de broekriem aanhalen worden. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te becijferen dat als het budget in 2016 ruim onvoldoende is een pleister van 200 miljoen geen verlichting zal gaan brengen. Temeer omdat dezelfde politiek weer een maximale inzet van Defensie en haar personeel zal eisen omdat de veiligheidssituatie dit vereist.

Zo wordt de onderhoudsperiode van Zr. Ms. Rotterdam uitgesteld omdat er geen schepen meer beschikbaar waren voor Operatie Sophia. Het operationeel inzetten van niet in dienst gestelde schepen en onderhoudsperiodes uitstellen zijn lapmiddelen om de gevolgen van een te kleine vloot te verhullen en waar onze politici vooralsnog mee wegkomen.
Na de JHW-conferentie was de receptie, dit jaar aan boord van Zr. Ms. Rotterdam, tevens het begin van de Wereldhavendagen. De Wereldhavendagen zijn, naast de Vlootdagen en SAIL, de dagen waaruit de sterke verbondenheid met en het draagvlak voor de Koninklijke Marine met de samenleving tot uiting komt. Ook dit jaar was de Koninklijke Marine weer publiekslieveling nummer één.

Ik vraag me wel eens af of de bezoekers beseffen dat over een jaar of 15 hun ‘lieveling’ is wegbezuinigd. Alle vervangingsprojecten liggen op dit moment, na al jaren uitgesteld te zijn, stil. Eventuele samenwerkingsverbanden (MOU’s) voor het bouwen van nieuwe fregatten of mijnjagers blijven in de la liggen omdat er onvoldoende geld op het spaarbankboekje van Defensie staat. Dat de gemiddelde Nederlander dit zich niet realiseert is begrijpelijk, er ligt hier een mooie uitdaging voor de KVMO, maar voor politici geldt dit niet. Willens en wetens zetten zij onze (maritieme) veiligheid op het spel. Ze zijn al jaren op de hoogte van de grote problemen bij Defensie. Vrijwel elke politieke partij geeft aan dit een groot punt van zorg te vinden. Echter, het blijft slechts bij woorden. In 2017 zal de krijgsmacht wederom de broekriem verder moeten aanhalen. En dit laatste is zorgelijk daar de gemiddelde Nederlander denkt dat de politiek voor hun veiligheid zorgt en hier in investeert. Minder, minder is echter geen investering maar een vertraagde achteruitgang.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04