Op de blaren zitten

03 okt 2016
2409 keer
Op de blaren zitten Bron foto: publicdomainpictures.net
Afgelopen week waren de Kamerleden zeer onder de indruk van de onderzoeksresultaten van het ‘Joint Investigation team (JIT)’dat naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17 boven de Oekraïne is opgericht. De Kamerleden willen een ferme reactie richting Rusland en onderschreven dit met woorden als een ferme boodschap, vuist op tafel, dit soort wandaden mogen niet onbestraft blijven en de politieke druk richting Moskou moet worden opgevoerd. Het parlement wenst spoedig een debat met de regering over de overweldigende onderzoeksresultaten in het rapport van het JIT want zij zijn de lakse houding van het Kabinet meer dan beu.

Premier Rutte liet vanuit Zuid- Korea weten dat hij eveneens zeer onder de indruk was van de onderzoeksresultaten. Op zijn Facebookpagina was zijn reactie te lezen. Wat opviel is dat het woord Rusland niet één keer in zijn reactie voorkwam. Premier Rutte ziet (Russische) beren op de weg. Immers, de lakse houding van het Kabinet wordt niet meer door het parlement geaccepteerd. Het Kabinet zit met een politiek (explosief) probleem, dat de toch al gebrouilleerde relatie tussen Westerse landen en Rusland verder onder druk zal zetten.
De reactie vanuit Moskou was voorspelbaar. De Russen zijn zeer teleurgesteld in de onderzoeksresultaten van het JIT. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies woensdag “vooringenomen en politiek gemotiveerd”.

Alle ferme uitspraken van onze politici ten spijt: Rusland zal niet van onze uitspraken onder de indruk zijn. Het enige waar Poetin echt van onder de indruk zal zijn is als Nederland een echte vuist op economische vlak en/of militaire vlak zou kunnen maken. Op het economische vlak is het nog maar de vraag of de EU de sancties richting Moskou wenst te verzwaren. Als het gaat tussen principes en de portemonnee is het altijd de vraag waar het meeste belang aan wordt gehecht.
Als het gaat om de Nederlandse vuist op het gebied van de krijgsmacht zijn we eveneens snel klaar. De berichtgeving in de media van afgelopen week spreekt boekdelen:
- Defensie moet het aantal militaire missies heroverwegen. Minister Hennis moet zich vooral van de kleinere missies afvragen of ze naar verhouding niet een te groot beslag leggen op de schaarse middelen van de krijgsmacht;
- Het is zeer de vraag of Nederlandse F-16’s in juli de Belgen kunnen aflossen bij het bombarderen van doelen van Islamitische Staat. Een duidelijk signaal van de CDS. Opvallend is dat de VVD er bij de minister op aandringt om tegen het advies van de CDS in de F-16’s toch te sturen.
- Nederlandse commando’s klagen dat ze tijdens hun missies materieel moeten lenen bij buitenlandse collega’s om hun werk goed te kunnen doen. Militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) wilden vooral drones lenen, omdat ze die niet hebben. Daarnaast is er een gebrek aan radio’s, nachtkijkers en scherpschutterswapens.
- De minister van Defensie frustreert de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. De minister heeft aangegeven dat ten gevolge van recente (financiële) ontwikkelingen zij niet in staat is om inhoudelijke te onderhandelen met de vakbonden.

De gevolgen van de kaalslag bij Defensie worden steeds duidelijker en nijpender. De vraag is nu hoe gaan onze politici met hun ‘self inflicted peace dividend damage’ om. Nemen ze hun verantwoordelijkheid en gaan ze weer investeren in zowel mens en materieel of gaan ze door met de roofbouw op mens en materieel? Of te wel wie mag er op de blaren gaan zitten?

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04