Waar is de koopmansgeest gebleven?

14 nov 2016
2049 keer
Waar is de koopmansgeest gebleven? Bron foto: Commons.wikimedia.org
Op 3 december 2013 is oud-minister Maxime Verhagen als F-35 ambassadeur aangesteld om Nederlandse bedrijven te helpen opdrachten binnen te halen voor de productie en het onderhoud van de F-35. Het kabinet en de Nederlandse bedrijven gaan ervan uit dat de productie van de F-35 goed is voor een omzet tussen de 8 en 10 miljard euro en in totaal ongeveer 52.000 arbeidsjaren gaat opleveren. Het onderhoud van onze nieuwe jachtvliegtuigen moet zelfs twee keer zoveel kunnen opleveren. Ik zou graag willen dat ik eenzelfde rendement zou kunnen behalen, iedere keer als ik een nieuwe auto aanschaf. In relatie tot het bovenstaande is het dan ook goed dat ik afgelopen week in de media vernam dat het Amerikaanse ministerie van Defensie nieuwe delen van het onderhoudscontract van de Europese F-35's definitief heeft toegekend aan Fokker Woensdrecht en Aeronamic in Almelo. In de regionale pers werd de toekenning van de onderhoudscontracten bejubeld. Omroep Brabant berichtte: “Het onderhoud in Woensdrecht levert sowieso 300 banen op. Brabant is per definitie sterk vertegenwoordigd in de luchtvaart. Als we met elkaar de kansen pakken, dan zouden we zomaar eens de helft van de 1600 banen naar Brabant kunnen halen”.

Niet alleen in Brabant is men verheugd over de innovatieve hoogwaardige werkgelegenheid die vernieuwing van defensiematerieel met zich meebrengt.
In dagblad Tubantia, voor de regio Twente en Achterhoek, was te lezen dat het weer de goede kant op gaat met Thales. “De 100 werknemers, die door gebrek aan werk elders waren gedetacheerd, keren stilaan terug in het bedrijf, want Thales verwacht enkele flinke opdrachten”. CEO Edelijn geeft aan dat de aanschaf van nieuwe fregatten voor Thales van levensbelang is. “Mijn grootste zorg is op dit moment hoe we in Nederland met defensie omgaan. Als onze eigen marine niet meer onze systemen koopt, hebben wij als bedrijf in feite geen bestaansrecht meer. Het is al weer elf jaar geleden dat de marine een nieuw fregat in de vaart nam”.
Het bericht dat minister Hennis eind november een Letter of Intent met haar Belgische collega gaat ondertekenen over de gezamenlijke vervanging van onze M-fregatten zal dan ook met gejuich zijn ontvangen in Hengelo. En niet alleen in Hengelo, want ook voor het o.a. in Vlissingen gevestigde Damen en zijn toeleveringsbedrijven wordt met smart uitgekeken naar de bouw en ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige en innovatieve fregatten voor de Nederlandse en Belgische marine.

Naast Brabant zal er dus een economische boost worden gegeven aan Zeeland en Overijssel. Maar ook in Noord-Holland. In het Noord-Hollands Dagblad geeft CDA-lijsttrekker Buma aan dat: “... het CDA steunt de samenwerking tussen de Koninklijke Marine en NV Port of Den Helder, om zo te komen tot doelmatig civiel-militair medegebruik. Deze samenwerking komt de economische bedrijvigheid en leefbaarheid van de regio ten goede.” Hij wil geen IKEA onderzeeboten maar Nederlandse state of the art onderzeeboten. Naast de provincie zullen onze onderzoeksinstituten (R&D) hierbij garen gaan spinnen.
Met de bouw van nieuwe fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers zal er wederom sprake zijn van aanzienlijke inverdieneffecten die rechtstreeks in onze schatkist terecht zullen komen. Dus ook in de Haagse regio zou men verheugd moeten zijn. Helaas wordt dit door de minister van Financiën niet zo geuit.
Een fregatten-ambassadeur, zoals bij de F35, zal Nederland niet nodig hebben. We zijn namelijk niet afhankelijk van een derde partij die ons orders moet toebedelen. Nederland is de exporterende partij. Aangezien de in Nederland gebouwde marineschepen wereldwijd hoog staan aangeschreven is de verwachting dat er voldoende buitenlandse interesse zal zijn voor deze schepen. Ik verwacht dan ook dat het rendement dat uiteindelijk wordt behaald op deze investering een rendement is waarvan ik wederom alleen maar kan dromen bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Ik blijf het dan ook bijzonder vinden dat er geen rekening wordt gehouden met het rendement dat Nederland behaalt op haar defensie-investeringen. Bij de juiste afspraken overtreffen de baten de kosten. Het is dus hoog tijd voor koopmansgeest in het Haagse: goed voor de schatkist, economie, werkgelegenheid, innovatie en - in mijn ogen - het belangrijkste: onze veiligheid. Wat wil je als land nog meer?

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04