Wat je van ver haalt is gratis. Toch?

28 nov 2016
2012 keer
Wat je van ver haalt is gratis. Toch? Bron foto: Wikipedia.org
In Nederland is het normaal herfstweer maar het NOS-journaal berichtte onlangs dat het op de Noordpool 20 graden warmer is dan normaal. Daar stond dan weer tegenover dat het in Siberië 20 graden kouder was dan men klimatologisch zou verwachten. Het gevolg van de warme stroming richting de Noordpool is dat het pakijs rondom de Noordpool aanzienlijk dunner en minder is dan normaal.

Ondanks de ontkenningen van president-elect Trump dat het allemaal wel meevalt met de opwarming van de aarde gaan de ijsberen volgens mij slechte tijden tegemoet. Daar waar het met de ijsberen minder goed gaat, is het aan de andere kant van de wereld beter vertoeven voor plant en dier. Onlangs is één van de laatste onaangetaste gebieden ter wereld, de Rosszee in Antarctica tot beschermd natuurgebied verklaard. Voor de beeldvorming: de Roszee is ongeveer 25 keer groter dan Nederland. Vooral China, Rusland en Japan hebben zich verzet tegen deze bescherming. De Rosszee is voor deze landen van groot belang voor de commerciële visvangst. Wat je van ver haalt is ‘gratis en lekker’. Gratis immers, omdat de Rosszee niemandsland is en deze landen, gelegen op het Noordelijk halfrond, er dus vrij mogen vissen. Om te voorkomen dat de Zuidpool wordt leeggeroofd van zijn ‘schatten’ bestaat er een commissie waarin 24 landen op basis van consensus afspraken met elkaar maken. Ook de EU is hierin vertegenwoordigd. Het Nederlandse standpunt omtrent Antarctica is dat het als ongerepte en unieke wildernis moet worden behouden. Een loffelijk maar ook naïef standpunt. Immers, meer dan 30 landen hebben al onderzoekstations op de Zuidpool. Die van China schieten als paddenstoelen uit de grond. Nederland ziet vooralsnog geen nut in een eigen station.

Op basis van de eerder genoemde consensus is afgesproken dat de Rosszee de komende 35 jaar een natuurgebied blijft, dus tot 2051. Om Rusland tegemoet te komen is afgesproken dat het net buiten de Rosszee extra vis mag vangen. Volgens de commissie is het ‘mare liberum’ voor Rusland dus net iets anders dan voor alle andere landen. Dit is toch wel bijzonder te noemen, gezien de afstand tussen Rusland en de Rosszee. Japan en China zijn akkoord gegaan onder de voorwaarde dat de afspraken over 35 jaar kunnen worden herzien. Waarom 35 jaar?

Internationaal is afgesproken dat de Zuidpool niet mag worden geëxploiteerd tot 2048. Dat is over 32 jaar. Je zou dan verwachten dat de activiteiten voor de ontginning van de Zuidpool tegen die tijd op gang beginnen te komen.

De (Nederlandse) doelstellingen ‘het behouden van natuurgebieden’ en ‘de winning van grondstoffen’ staan haaks op elkaar. Dus het blijft bijzonder dat de Rosszee de komende 35 jaar als beschermd natuurgebied is aangewezen en niet 32 jaar. Ongetwijfeld is er door de commissieleden ‘goed over nagedacht’. Ik kan me zo voorstellen dat men begint te ontginnen op het noordelijke gedeelte, afstand tot Zuid Amerika is daar het kleinst, zodat de Rosszee vooralsnog met rust kan worden gelaten. Commissielanden als China en Rusland hebben een hele andere visie dan Nederland, ze hebben hier goed over nagedacht want deze commissielanden laten hun ‘gratis’ grondstoffen ten behoeve van hun kinderen en kleinkinderen niet van het brood eten.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04