Ferrydienst Europa uit de vaart gehaald?

30 jan 2017
1844 keer
Ferrydienst Europa uit de vaart gehaald? Bron foto: pixabay.com
Precies twee jaar geleden schreef ik de weblog “Het beloofde land”. Hierin schreef ik: ’...het lijkt er steeds meer op dat het “kat en muis spelletje”, dat over de rug van de vluchtelingen tussen de mensensmokkelaars en Europa wordt gespeeld, door de smokkelaars wordt gewonnen. Zij blijken iedere keer weer een innovatief idee te hebben waardoor zij Europa een stap voor blijven’. Mijn conclusie luidde: “Ik vrees dan ook dat Europa de slag met de smokkelaars gaat verliezen, tenzij zij weer gaat investeren in haar inlichtingen- en maritieme (opsporings)capaciteiten én, niet onbelangrijk, haar handschoenen uitdoet en echt in gevecht gaat met de smokkelaars'.

We zijn nu twee jaar verder. Duizenden vluchtelingen zijn de afgelopen jaren verdronken en tienduizenden vluchtelingen hebben de oversteek succesvol ondernomen. Veelal succesvol, omdat zij net voorbij de 12 mijlszone van Libië zijn ‘gered’ en als beloning naar Europa worden gebracht.

Vorige week las ik in de Volkskrant: “EU wil einde aan migratieveerdienst uit Libië”. Het lijkt er dus eindelijk op dat Europa haar handschoenen gaat uitdoen en daadwerkelijk in gevecht gaat met de mensensmokkelaars. Dit zal een taai gevecht met de ‘maffia’ worden want de afgelopen jaren is illegale migratie een miljarden business geworden. Niet alleen voor de ‘maffia’ maar ook voor de EU-landen die de migranten onderdak verlenen. EU-president Tusk gaf in het artikel aan ‘dat binnen enkele maanden de migrantenstroom vanuit Libië moet zijn drooggelegd’. Deze (domme) uitspraak zal leiden tot nog meer slachtoffers, want velen zullen de gok wagen om nog voor het begin van de lente Europa te bereiken. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat de ‘maffia’ het hoofd zo gemakkelijk in de schoot zal leggen en met zijn lucratieve handel zal stoppen, maar dit ter zijde.
Volgens tijdelijk EU-voorzitter Muscat is de reden van het stoppen van de migratiestroom ingegeven door angst: ”... zo niet, dan blazen Marine Le Pen en Geert Wilders – op het pluche gezet door miljoenen boze burgers- het hele Europese Project op”.
Onze Europese politici, zo weet de Volkskrant te melden, weten al langer dat de burgers de EU afrekenen op de aanpak van de illegale migratie. Echter, omdat er dit jaar veel verkiezingen zijn, wordt nu eindelijk actie genomen om te voorkomen dat ‘ze’ van het pluche worden gestoten.

Voor het begin van de lente moet er een ‘beschermingswal’, (waar heb ik dit meer gehoord) voor de kust van Libië worden opgetrokken. De Libische Kustwacht moet dit gaan uitvoeren en krijgt hiervoor een financiële injectie van 200 miljoen euro vanuit de EU. Met deze financiële injectie kunnen schepen worden gerepareerd dan wel worden aangeschaft en personeel worden opgeleid. Het lijkt er dus op dat de EU serieus stappen gaat ondernemen richting de mensensmokkelaars. Echter, de Afrikaanse kustlijn is groot. De kans is niet ondenkbaar dat met behulp van omgekochte overheidsdienaren de vluchtelingenstroom zich naar elders gaat verplaatsen.

En zo kom ik bij mijn slotconclusie van twee jaar geleden: Europa, en dus ook Nederland, zal weer moeten gaan investeren in haar inlichtingen- en maritieme (opsporings)capaciteiten. Het is mooi dat de EU de Libische Kustwacht gaat versterken. Echter er zal ook moeten worden geïnvesteerd in de EU Middellandse Zee (vloot) kustwacht. In het verlengde hiervan dus ook in onze Koninklijke Marine, om deze nieuwe permanente taak uit te kunnen voeren. De drang om vanuit Afrika te migreren naar Europa zal de komende jaren alleen maar toenemen, gezien de bevolkingsgroei die in Afrika aanstaande is. Naast het opzetten van een permanente Middellandse Zee Kustwacht zullen er keiharde afspraken moeten worden gemaakt met Afrikaanse landen: de ferrydienst Europa wordt uit de vaart gehaald. Er is inzake illegale migratie maar één weg en dat is een enkeltje retour.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04